Nagyvilág

Erdélyben kikeltek Gyurcsány ellen

Egyértelmű elutasításra talált az erdélyi magyar szervezetek körében Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentése, amely szerint árt a határon túli magyarságnak az autonómiatörekvés. A Krónika által idézett erdélyi politikusok szerint a magyar kormány ezzel feladta az erdélyi magyarság megmaradásáért meghirdetett programot.

Értetlenségre és elutasításra talált az erdélyi magyar szervezetek körében Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentése, hogy nem használ, hanem árt a határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseknek, ha Magyarország támogatja ezeket – írja a romániai Krónika hétfői számában.

Hozzá nem értő kormányzati politika

Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Kóka János és Gyurcsány Ferenc kijelentései kapcsán a Krónikának elmondta, nyolcvan éve alig volt olyan állítás, amely jobban bizonyítaná: a magyarországi hivatalos vezetés mennyire hozzá nem értő módon kezeli a határon túli magyarság problémáit. „Mindkét politikus nyilatkozata minősíthetetlen, káros és rossz, ráadásul tudatlanságról és rosszindulatról árulkodik” – vélekedett Marosvásárhely volt polgármestere.

Fodor szerint – mint a Krónikának kifejtette – riasztóan negatív hozzáállást sugall a magyar kormány képviselőinek az erdélyi autonómiatörekvésekkel kapcsolatos álláspontja, ugyanakkor sajnálatos, hogy a politikusok nincsenek tisztában, nem ismerik a valódi teendőket. „A magyarországi vezetés tévedése ezennel letagadhatatlan történelmi ténnyé vált.

Elszomorító, hogy éppen az ellenkezőjét cselekszik annak, amit a brüsszeli elöljárók is ajánlanak: azaz hogy pontosan ezek az autonómiaformák oldanák meg a feszültségeket bizonyos országokban” – tette hozzá az SZNT elnöke.

Fontosabbak a szocialista kapcsolatok?

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a Krónikának nyilatkozva elmondta: mindez az erdélyi magyarság megmaradásáért meghirdetett program feladásaként minősíthető. „Kár, hogy nem lehet elmagyarázni a jelenlegi szocialista-liberális kormány tagjainak, hogy ne a romániai utód- és testvérpárt kéréseire hallgassanak, hanem védőhatalomként lépjenek fel az erdélyi magyarság érdekében. Sajnálatos és elítélendő, hogy a magyar kormány fontosabbnak tartja a határon átívelő szocialista kapcsolatokat, mint a magyar–magyar viszonyt” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt.

Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke ugyanakkor mindenképpen pozitívnak értékelte, hogy a Geoană–Gyurcsány-találkozón kisebbségi jogokról, autonómiáról szó esett – írja a Krónika.



Erdélyben kikeltek Gyurcsány ellen 1

Gyurcsány Ferenc és Mircea Geoanã budapesti találkozója (Fotó: MTI)


Az esettel összefüggésben a Gandul című bukaresti napilap kiemeli: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem támogatja az erdélyi magyarság autonómiára vonatkozó szándékait, mert „a szomszédos országok ezeket szeparatista törekvésekként értékelnék, s minden Magyarország általi támogatás negatív hatásokkal járna”. A cikk befejezésül idézi Németh Zsolt, a parlament Külügyi és határon túli magyarok bizottsága fideszes elnökének reagálást is, amelyben arra kéri a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját és kötelezze el magát egyértelműen az autonómia mellett.

Gyurcsány és Kóka fenntartásai az autonómiáról

Gyurcsány Ferenc és Mircea Geoană, a román Szociáldemokrata Párt elnöke budapesti látogatása alkalmából közös sajtótájékoztatón mutatott rá az autonómiatörekvések esetleges veszélyére. Ekkor a magyar miniszterelnök a székelyföldi önrendelkezési törekvésekről nyilatkozva úgy fogalmazott: az anyaországi kormány a minél szélesebb egyéni és közösségi autonómia pártján áll, de ezt össze kell egyeztetni a nemzeti szuverenitás szempontjával. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára „az elszakadási törekvések előszobáját jelenti” a közösségi autonómiatörekvés. Gyurcsány kijelentette: ha Magyarországról támogatnak határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseket, akkor az annak nem használ, hanem árt.

Pár nappal korábban ugyanis Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) elnöke az Új Magyar Szó napilapnak úgy nyilatkozott: az erdélyi magyarság számára az autonómia és a kollektív jogok nem igazán időszerűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik