Nagyvilág

Pakisztán új robotrepülőgépet próbált ki

Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre szombaton új, légi indítású robotrepülőgépével - jelentette be a dél-ázsiai ország hadserege.

A közlemény szerint a Hatf-8 (máskép Raad, azaz Mennydörgés) elnevezésű szárnyasrakéta hatótávolsága 350 kilométer, és mindenféle töltet, köztük nukleáris robbanófej hordozására is képes. A repülőgépről indítható Hatf-8 formatervezése és anyaga miatt nehezen fedezhető fel a radarok számára és a közlemény szerint stratégiai kiegyenlítő képességgel ruházza fel a pakisztáni légierőt.

Pakisztán egy hónappal korábban tesztelte a 700 kilométeres hatótávolságú, atomtöltet hordozására szintén alkalmas Babur Hatf VII szárnyasrakétát, amelynek az első próbaindítása még 2005-ben volt.

Pakisztán és India, a két rivális atomhatalom rendszeresen hajt végre rakétakísérleteket annak ellenére, hogy 2004-ben tárgyalássorozatot kezdtek egymással a feszültség enyhítésének, a kölcsönös bizalom erősítésének, a kapcsolatok normalizálásának a céljával. A két ország 1998-ban nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre.


India és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt a vitatott hovatartozású, megosztott Kasmír tartományért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik