Nagyvilág

Görögország: rendkívüli állapot

Több száz embert menekítettek ki a lángok elől szombat hajnalban Görögországban az égei-tengeri Évia szigetéről. A Peloponnészosz-félszigeten tomboló erdőtüzekben a legfrissebb adatok szerint negyvenhatan vesztették életüket. Kihirdeték a rendkívüli állapotot.

Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök szombat délután rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére az erdőtüzek miatt, amelyekben a legutóbbi adatok szerint 46 ember vesztette életét. A kormányfő előzőleg nemzeti tragédiáról beszélt. “Az állam mindent meg fog tenni azért, hogy a tűzvészek okozta sebeket begyógyítsa” – jelentette ki. Kijelentette, hogy ez a sok erdőtűz nem lehet a véletlen műve és a gyújtogatók meg fognak lakolni tettükért.

Az Európai Unió segítséget ígért Görögországnak. Médiabeszámolók szerint a tüzeket gyakran gyújtogatók idézik elő telekspekulánsok megbízásából.


Evakuálás

Péntek éjjel több helyütt is tüzek gyulladtak a fővárostól, Athéntól keletre elterülő Évia sziget déli részén. Több százan menekültek pánikszerűen Sztíra kikötővárosba, hogy onnan kis komphajókon a szárazföldre szállítsák őket. A szigetén tomboló tüzek füstjét Athén keleti pereméig fújta a szél. A görög fővárosban is volt dolguk a tűzoltóknak: Galátszi városrészben egy parkban lángra kapott a növényzet.


Görögország déli vidékén 40 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Athénban még éjjel is 30 fok volt.
A kánikula és a rendkívüli szárazság miatt a mediterrán ország számos pontján ütött ki tűz.


A Peloponnészosz-félszigeten szombat délelőttig 46 halálos áldozatot követeltek az erdőtüzek. Több falu lakosságát kellett kimenekíteni a lángok elől. Óriási kiterjedésű tűz tombol a félsziget déli partvidékén, Kalámata városánál, de Szpárti (Spárta), Kórinthosz és Trípoli közelében is fellobbantak a lángok. Messzénia és Lakónia tartományokban rendkívüli állapotot hirdettek ki. A görög kormány az Európai Unióhoz fordult segítségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik