Nagyvilág

Elhunyt Raymond Barre volt francia kormányfő

Nyolcvanhárom éves korában szombat hajnalban Párizsban elhunyt Raymond Barre volt francia kormányfő.

Az idén megszűnt jobboldali liberális Unió a Franca Demokráciáért pártszövetség (UDF) egykori politikusát a francia főváros Val-de-Grace klinikáján érte a halál.

Barre-t áprilisban rosszullét miatt a monacói kórházba szállították, majd a párizsi katonai kórház kardiológiai részlegén ápolták. A környezetéből kiszivárgott hírek szerint az egykori lyoni polgármester szívpanaszai mellett vesebántalmakkal is küszködött.

Raymond Barre 1924-ben született Franciaország indiai-óceáni tengerentúli megyéjében, Réunion szigetén. Közgazdaságtanból doktorált. 1959 és 1962 között az ipari minisztériumban töltött be magas pozíciót. 1967-től hét éven át gazdasági és pénzügyi biztos volt az Európai Unió elődjénél, az Európai Gazdasági Közösségnél.

Jórészt az ismeretlenségből lett 1976-ban öt évre – Valéry Giscard d,Estaing elnöksége alatt – Franciaország miniszterelnöke. Giscard d,Estaing azt mondta róla, Barre “Franciaország legjobb közgazdásza”. 1988-ban indult az elnökválasztáson, de alulmaradt Francois Mitterand-nal szemben. 2002-ben vonult vissza a politikától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik