Nagyvilág

El-Baradei: a Líbiának szállítandó francia atomreaktor nem jelent veszélyt

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója nem lát veszélyt a Líbiának szállítandó francia atomreaktorban. Legalábbis mindaddig, amíg a létesítmény az ENSZ-szerv ellenőrzése alatt áll.

Mohamed el-Baradei a profil című osztrák hetilap hétfői számában megjelenő, de már a hétvégén kivonatosan ismertetett nyilatkozatában fejtette ki véleményét. “Önmagában egy nukleáris reaktor még semmit sem jelent, az atombombagyártás még távol van ettől” – mondta. Ezért nem aggódik a Líbiának szállítandó francia atomreaktor miatt.


Franciaország és Líbia júliusban írta alá azt a memorandumot, amely atomreaktor szállítását irányozza elő az észak-afrikai országnak a tengervíz sótalanítására.


Washington politikája miatt aggódik


Az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő ENSZ-ügynökség vezetője az iráni nukleáris programról – illetve arról a veszélyről, hogy Irán esetleg atomfegyvert vet be valamelyik szomszédos ország ellen – kijelentette: nem hiszi, hogy a térség bármely országa ilyen lépéshez folyamodna, hacsaknem “teljesen elment az esze”.


Ezzel szemben aggodalomkeltőnek nevezte az Egyesült Államok közel-keleti stratégiájában bekövetkezett hangsúlyváltást. Nevezetesen azt, hogy Washington egyes országoknak – köztük Izraelnek, Egyiptomnak és Szaúd-Arábiában – még a korábbinál is több pénzt ad fegyverkezésre. Ezzel csak egy újabb hidegháborút indíthat el – vélekedett a Nobel-békedíjas NAÜ-vezető a profilban.


Temelin nem probléma


El-Baradei azt is közölte, hogy a maga részéről egyáltalán nem nyugtalankodik az osztrák határ közelében működő, dél-csehországi temelíni atomerőmű miatt. A létesítmény évek óta viszály tárgya a nukleáris létesítményeket elutasító Bécs és az atomenergiát felhasználó Prága között. El-Baradei azt tanácsolta azt osztrákoknak, hogy kevésbé arra a tényre összpontosítsanak, hogy az atomerőmű létezik, mint inkább annak biztonságosságára. “Temelín miatt egyáltalán nem aggódom. Mondom ezt tiszta és nyugodt lelkiismerettel, annál is inkább, mert itt élek Bécsben” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik