Nagyvilág

Tiltott fegyverekkel támadják a lakosságot Szudánban

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet pénteken sajtóközleményt tett közzé, amelyben azzal vádolja a szudáni kormányt, hogy továbbra is megsérti a Darfúrban az ENSZ által korábban elrendelt fegyverembargót.

“A szudáni kormány továbbra is fegyvereket szállít Darfúrba, ami egy lélegzetelállító szembeszállás az ENSZ fegyverembargójával és a békeegyezményekkel szemben” – nyilatkozta Brian Wood, a szervezet fegyverellenőrzéssel foglalkozó kutatási részlegének a vezetője. A jelentés egyébként helybeliek által júliusban Geneina város repülőterén készített fényképekre támaszkodik, amelyeket a szervezeten kívül megkapott az antwerpeni székhelyű Nemzetközi Békeinformációs Szolgálat is.

A szóban forgó fényképeken az AI szerint többek között orosz gyártmányú légijárművek (Antonov 12 repülőgép, Mi-17 katonai helikopter, valamint Mi-24 támadó helikopter) láthatók, amelyekből szudáni katonák konténereket rakodtak ki. Oroszország a jelentés szerint 2005-2006 között 27 helikoptert szállított a kartúmi kormánynak. Az Antonovokat üzemeltető Azza Transport egyébként már jóideje az ENSZ szudáni szakértői figyelmébe került.

A civil lakosságot támadják

Az AI közleménye szerint folytatódnak a polgári lakosság elleni légitámadások, ahogy ezt június végén Észak-Darfúrból az ENSZ is megemlítette. Augusztus másodikán Dél-Darfúrból jelentettek bombázásokat Adila helységből, azt követően, hogy az egyik fegyveres lázadó csoport megtámadta a települést. A bombázások célpontjai állítólag a környék lakott övezetei és ivóvízlelőhelyei voltak. Augusztus 13-án a jelentés szerint egy 2006-ban Szudánba szállított Antonov repülőgépről bombázták Habib Suleiman és Fataha falvakat.


Tiltott fegyverekkel támadják a lakosságot Szudánban 1

Tiltott fegyverekkel támadják a lakosságot Szudánban 2

Dárfuri menekültek gyerekei sorakoznak fel iskolába induláshoz a kelet-csádi Farcsána menekülttáborában (Fotó: MTI)

Tiltott fegyverekkel támadják a lakosságot Szudánban 3




Ellenőrizhetetlen fegyverek

Külön és egyre növekvő gondot jelent az AI szerint a kézifegyverek ellenőrízhetetlen terjedése, valamint a katonai célokra átalakított kisebb járművek számának a szaporodása. Ezáltal ugyanis sűrűbbekké váltak a civil lakosság és a segélyszállítmányok elleni támadások.

“Ha a fegyverek továbbra is bejutnak Darfúrba és a békefenntartóknak nem lesz meg a felhatalmazásuk, hogy lefegyverezzék és feloszlassák a különböző fegyveres csoportokat és a dzsandzsavid miliciát, az komolyan akadályozza az új békefenntartó erő lehetőségeit a civil lakosság megvédésére” – idézi az AI közleménye Erwin van der Borght-ot, a szervezet Afrika-programjának igazgatóját.

Két éve tart a fegyverembargó

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy 2005. márciusi határozatában teljes mértékű fegyverembargót rendelt el, amely minden érintett félre vonatkozik, beleértve a kartúmi kormányt.


A The Independent című brit napilap, ismertetve az AI-jelentést, megjegyzi, hogy újságírói ez év elején látták, ahogyan a több tízezer darfúri menekültnek helyet adó Kalma és Attash táborok fölött alacsonyan szálló MiG harci gépek és katonai helikopterek köröztek.


Az EU tusztázná a kiutasított diplomaták ügyét


Az Európai Unió tisztázni kívánja Szudánnal a Kartúmból kiutasított diplomatájának ügyét – közölte pénteken az Európai Bizottság szóvivője. “Olyan jelzést kaptunk a szudáni kormánytól, hogy ottani képviseletünk vezetője nemkívánatos személlyé vált. Arra törekszünk, hogy a szudáni hatóságokkal tisztázzuk, hogyan rendezhetjük ezt az ügyet” – mondta Antonia Mochan.

Szudán csütörtökön jelentette be, hogy kiutasítja Kanada vezető diplomatáját és az Európai Bizottság küldöttét, mert “beavatkoztak belügyeibe”. Az uniós szóvivő a kiutasítás okáról nem kívánt nyilatkozni. Így a média előtt egyelőre nem ismeretes, mit takar a belügyekbe való beavatkozás kifejezés a két diplomata esetében, de az tény, hogy sok nyugati állam élesen bírálta, bírálja a szudáni kormányt a dárfúri konfliktusban játszott szerepéért.

A The Guardian az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy a két diplomatát persona non gratanak nyilvánították azzal, hogy „beavatkoztak Szudán belügyeibe”, ami lényegében „egy eufemizmus a kémkedésre” – teszi hozzá a brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik