Nagyvilág

Nehéz visszatérést jósolnak Barrosónak

Pártja szabálytalan finanszírozási ügyei miatt a nyári szünet utáni kellemetlen újrakezdést vetít előre a brüsszeli sajtó José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek.

A portugál szociáldemokrata párt (PSD) állítólag 2002 márciusában 233 ezer eurót kapott a Somague építőipari cégtől kampányának finanszírozására. Mivel ebben az időben – 2002 áprilisi miniszterelnöki megbízatásáig – Barroso volt a párt vezetője, a bizottsági elnöknek alighanem felelősséget kell vállalnia a történtekért, ha a sajtóértesülések igaznak bizonyulnak.

Barroso 2004 óta áll az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének élén, és már tanújelét adta, hogy szívesen vállalná a megbízatást a jelenlegi mandátum lejárta, 2009 után is. A bizottsági elnök imázsa valamelyest jobb a tagországok és az uniós társintézmények körében, mint elődeié, Romano Prodié vagy Jacques Santeré volt. Ezt azonban az esetleges szabálytalanság súlyosan visszavetheti: „Barroso múltja a jövőjét fenyegeti” – fogalmazott a La Libre Belgique című belga lap.

Az Európai Bizottság mindeddig nem reagált a portugáliai sajtóértesülésekre. Szóvivője azzal utasította el a megkereséseket, hogy Brüsszel hagyományosan nem fűz kommentárt tagországainak belpolitikai ügyeihez. Belga európai parlamenti képviselők azonban megszólaltak a témában. A zöld párti Bart Staes szerint Barrosónak meg kell jelennie az EP frakcióvezetői előtt az ügyben.

A liberális Dirk Sterckx úgy vélte, mindaddig portugál belügyként kell kezelni a problémát, amíg a vizsgálat le nem zárul. Ha viszont hivatalosan bebizonyosodik Barroso érintettsége, az elnöknek “nehéz lesz hivatalban maradnia” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik