Nagyvilág

Árnyékhadseregnek tartják a Magyar Gárdát Nyugaton

A magyar szélsőjobboldal félkatonai gárdát alapít – írja a német Süddeutsche Zeitung a Magyar Gárdáról közölt írásában. Szélsőjobboldali árnyékhadseregről ír az osztrák Die Presse is, amely szerint az utóbbi hónapokban több félkatonai szervezetet is életre hívtak ezekben a körökben.

A német liberális napilap tudósítója a kormány elleni tavalyi tüntetéseken „a zavargásokat szító magyar szélsőjobboldalnak” tulajdonítja az egyesület alapítását. Megemlíti: a gárda tagjait felhívják a lőfegyver használatának elsajátítására, fekete egyenruha viselésére. A cikkíró, Kathrin Lauer megállapítja: a gárda fehér-vörös címerének színei megegyeznek a nyilaskeresztesek színeivel, akiket „magyar nácikként” jellemez.

Kijátsszák a tiltást

A Süddeutsche Zeitung felidézi, hogy a Zsidó Világkongresszus tiltakozásának adott hangot a gárda létrehozása miatt, és hogy a cikk keletkezéséig a magyar kormány nem tett semmit az alapítás megakadályozására. Leírja, hogy a Magyar Gárda alapítója a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely „egyelőre nem jutott be a parlamentbe, de önkormányzati szinten a nemzeti-jobboldali Fidesszel közösen kormányoz”. A német tudósító megállapítása szerint Magyarországon tágan értelmezik a véleménynyilvánítás szabadságát.

Habár a náci és a kommunista jelképek használata tilos, a szélsőjobboldal kijátssza a tiltást, és úgy alakítja át a náci szimbólumokat, hogy habár mindenki felismeri azok üzenetét, a jog nem tud fellépni ez ellen – írta Lauer. Szerinte tartani lehet attól, hogy a szervezet létszáma eléri az év végére célként kitűzött ezer főt, miután széles körű elégedetlenség uralkodik Magyarországon a kormánnyal szemben.

A szélsőséget emelik ki

A Die Presse Tiltakozások a szélsőjobboldali árnyékhadsereg ellen címmel közölt cikket a Magyar Gárdáról. A cikk szerzője megemlítette, hogy a szerveződések aggodalmat váltottak ki a nemzetközi zsidó szervezetekből, amelyek levélben kérték Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy az összes jogi lehetőséget kimerítve kellő határozottsággal járjon el a Magyar Gárdával szemben.

A Magyar Gárda célkitűzése, hogy megteremtse a „nemzeti önvédelem” keretfeltételeit – közölte a Die Presse a tudósításában. Hozzáteszik: ebből a célból a félkatonai szervezet tagjait tervek szerint kiképezik a küzdősportokra és a fegyverforgatásra. A Jobbik vezetője a polgári- és katasztrófavédelemben, a nemzeti hagyományok gondozásában és a háborús sírhelyek karbantartásában jelölte meg a “gárda” legfőbb feladatait. A lap hozzáfűzte, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök emellett nem zárta ki a háború lehetőségét sem Romániával vagy Szlovákiával, ahol magyar kisebbségek élnek.

A Die Presse beszámolója szerint ellenszenvet és felháborodást váltott ki a közvéleményből nemcsak a gárda fekete egyenruhája, amely sokakat az SS viseletére emlékeztet, hanem a nyilaskeresztes uralmat felidéző vörös-fehér karszalag is. A gárda első ötvenhat tagját szombaton esketik fel, a Jobbik vezetője szerint számuk az év végére ezerre emelkedhet – írta a konzervatív osztrák újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik