Nagyvilág

Kwasniewski: a Kaczynski fivérek gúny tárgyává teszik az országot

Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő szerint a bejelentett előre hozott választások esélyt adnak az országnak, hogy szakítson a két Kaczynski - Lech Kaczynski elnök és Jaroslaw Kaczynski kormányfő - euroszkeptikus és nacionalista politikájával.

A Lengyelországot kormányzó Kaczynski fivérek “idejétmúlt konzervativizmusa gúny tárgyává teszi az országot a nemzetközi színtéren” – mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Különösen élesen bírálta Jaroslaw Kaczynski kormányát azért, hogy történelmi sérelmeket emlegetve hangulatot kelt Németország ellen. Németország különösen sokat tett azért, hogy elősegítse Lengyelország európai uniós csatlakozását, és milliárdokat fizet be EU-alapokba, amelyekből Lengyelország profitál – hangsúlyozta Kwasniewski, úgy vélekedve, hogy populista hangulatkeltésről van szó, amellyel Lengyelország elszigeteli magát az Európai Unión belül.

Az exelnök (1995-2005) bejelentette, hogy a vezetése alatt álló baloldali-liberális pártszövetség, a Baloldal és Demokraták (LiD) kész koalíciós kormányt alkotni az őszre tervezett választások után a legnagyobb ellenzéki párttal, a Polgári Platformmal (PO). Jelezte: a baloldaliak támogatnák a Polgári Platform elnökét, Donald Tuskot a 2010-es elnökválasztáson, ha az őszi választások után létrejönne a kormánykoalíció a LiD és a PO között.

A Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), a Lengyel Szociáldemokrácia (SdPl), a Demokrata Párt és a Munka Uniója (UP) tartozik a LiD-hez. Előreláthatólag Kwasniewski lesz a baloldali liberális pártszövetség kormányfőjelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik