Nagyvilág

Ismét Mexikó felé tart a Dean

Szerdán várhatóan a Mexikói-öböl nyugati partján fekvő Veracruz államot éri el a Saffir-Simpson skálán mérhető legalacsonyabb, egyes fokozatra szelídült Dean hurrikán.

Az óránként akár 130 kilométer sebességű trópusi szél helyi idő szerint dél körül érkezik ismét a mexikói szárazföldre. A veszélyeztetett Veracruz államban mintegy 3,5 millió ember tartózkodik, hajnalban a hatóságok már megkezdték a lakosság kitelepítését – közölte Fidel Herrera kormányzó.

A mexikói meteorológiai intézet szerint a Dean ereje valamelyest fokozódhat, mielőtt ismét partot ér, ám a hurrikán továbbra is egyes fokozatú marad, és sebessége nem haladja meg az óránkénti 150 kilométer sebességet. Az állam egész területén viharjelzés van érvényben. Veracruzban található egyébként Mexikó egyetlen atomerőműve.

Az erős széllel helyenként özönvízszerű esőzés párosul, ami Veracruz, Campeche, Tabasco, Oaxaca és Tamaulipas államokban áradásokhoz vezetett. A hegyvidékes területeken gyakoriak a földcsuszamlások és a sárlavinák, amelyek utakat és házakat temetnek maguk alá. A mexikói kormány közlése szerint a trópusi viharnak Mexikóban nincs halálos áldozata.

Quintana Roo és Campeche államokban már megkezdték a hurrikán okozta károk elhárítását. A Quintana Roo-i kormányzó elmondása szerint az erős szél csaknem 15 ezer család otthonát rongálta meg vagy pusztította el. A Dean kedden óránként 230 kilométer sebességgel, akkor még ötös erősségű hurrikánként csapott le a szövetségi állam tengerparti területeire.

A PeMex állami olajvállalat még a ciklon érkezése előtt biztonságba helyezte az olajban gazdag Campechei-öbölben dolgozó 18 ezer alkalmazottját, és az olajkitermelési munkálatok 80 százalékát leállította. Egyelőre nincs hír arról, hogy a tengeri platformok megsérültek volna a vihar miatt. A hurrikán erejének gyengülése, illetve az egyes fokozatba történt visszasorolása után a nyersolaj ára két százalékot esett kedden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik