Nagyvilág

Bush kitart az iraki politikája mellett

George Bush amerikai elnök továbbra is helyesnek tartja iraki háborús politikáját, amelyet szerinte a történelem igazol majd. A demokrata ellenzék ezzel szemben teljes kudarcot emleget.

A külföldi háborús veteránok előtt szerdán tartandó beszédében – amelyből a Fehér Ház előzetesen részleteket közölt – Bush ismét türelmet kér Amerikától. Az iraki beavatkozást több olyan korábbi amerikai háborúhoz hasonlítja, amely népszerűtlenné vált, de utólag bebizonyosodott, hogy szükség volt rá és tartós békét eredményezett. A koreai és a vietnami háború szerinte például elősegítette Ázsia helyzetének stabilizálását.


Ideológiai küzdelem

Bush történelmi távlatba kívánja helyezni és ezáltal igazoltnak beállítani az iraki háborút, amelyről szeptemberben Washingtonban, a kongresszusi nyári szünet után újabb heves vita várható. Jövő hónapban terjeszti ugyanis az amerikai kormány és törvényhozás elé várva várt helyzetjelentését a bagdadi csapaterősítési terv alakulásáról az Irakban állomásozó csapatok főparancsnoka, David Petraeus tábornok és Ryan Crocker iraki nagykövet.

Bush – a beszédéből ismertetett részletek alapján – hangsúlyozza: az Irakban és Afganisztánban a terroristák ellen folyó háború is ugyanolyan ideológiai küzdelem, mint Amerika korábbi ázsiai háborúi voltak. A szélsőségesek a saját politikai víziójukat akarják másokra kényszeríteni felszámolva a szabadságot, a türelmet és az eltérő nézeteket.


Bush gyakran használ történelmi hasonlatokat, amikor türelemre int Irakkal kapcsolatban. Az újdonság az ázsiai háborúkra történő hivatkozás. A Fehér Ház tanácsadói szerint ez az érvelés talán álláspontjuk megváltoztatására készteti a kétkedőket, arra, hogy felülemelkedjenek az erőszakról naponta érkező híreken.


Bush a koreai háborút igazoltnak látja azzal, hogy Dél-Korea, amelyet az Egyesült Államok nem engedett át a totalitárius északi rezsimnek, mára ázsiai tigrissé emelkedett, amely világszerte minta a fejlődő országok számára. A vietnami amerikai kivonulásról pedig az a véleménye, hogy ártatlanok milliói fizettek szenvedésükkel ezért a döntésért.


Irak kudarc volt

Harry Reid, a szenátus demokrata többségi vezetője máris támadta Bush hasonlatait, teljességgel tévesnek nevezve azokat. Mint kifejtette, Bush Irak esetében hamis információkra építve félrevezette az amerikai nemzetet, s ez “az amerikai külpolitika egyik legnagyobb baklövését eredményezte”.

Barack Obama szenátor, az egyik legnépszerűbb, elnökségre pályázó demokrata párti politikus előző nap kijelentette: az iraki háborús politika teljes kudarc. Úgy látja, hogy bár katonai sikerek elérhetők, Irak ügye fegyveres úton nem rendezhető, ezért mielőbbi csapatkivonásra van szükség. Obama szerint Bush bagdadi csapatnövelési taktikája rövid távon hozhat eredményt, de az arab államban nem mutatkoznak a belső politikai megbékélés jelei. A szintén az elnöki posztért kampányoló Hillary Clinton szenátor hasonló hangnemben foglalt állást hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik