Nagyvilág

„Koronatanú” lehet hazánk Koszovó ügyében

A magyar kulcs címmel közölt kommentárt Angela Merkel budapesti látogatása kapcsán a Süddeutsche Zeitung keddi száma arról, milyen szerepet játszhat Budapest a koszovói kérdés rendezésében. A lap szerint nyugati diplomaták „nyilvánvalóan azt remélik a magyaroktól, hogy mintegy a koronatanú szerepét töltsék be" Szerbia vonatkozásában, bizonyítandó, hogy lehetséges előnyös feltételeket kivívni a szomszédos országokban élő kisebbségek számára.

Merkel német kancellár kedden, rögtön a nemzeti ünnep utáni napon Magyarországra látogat. Ez az egymásutániság ünnepi hangulatot kölcsönöz az első látásra rutinszerű látogatásnak, ráadásul nagy titokzatoskodás vette körül az utazást – írta Michael Frank a vezető liberális német újságban. Ennek köze lehet a látogatás egyik témájához a cikkíró szerint. Mint írja: a német külpolitika illetékesei – és velük az Európai Unióéi – azt remélik, hogy Magyarország jó szolgálatokat tehet a koszovói kérdés megoldásában.

„Budapest gyümölcsöző kapcsolatokat ápol Belgráddal, annak ellenére, vagy éppen azért, mert a szerbiai Vajdaságban számottevő magyar kisebbség él.” Ha barátságnak ezt nem is lehet nevezni, a két ország nagyobb empátiával bánik egymással, mint ahogy az egyébként a balkáni térségben szokásos – írja Frank a magyar–szerb kapcsolatokról.

Hazánk kulcsszerepet kap

Nyugati diplomaták „nyilvánvalóan azt remélik a magyaroktól, hogy mintegy a koronatanú szerepét töltsék be” Szerbia vonatkozásában, bizonyítandó, hogy nagyon is lehetséges elviselhető, sőt esetenként akár előnyös feltételeket kivívni a szomszédos országokban élő kisebbségek számára – folytatódik a cikk.

A szerző szerint Magyarországnak kulcsszerep jut a koszovói konfliktus rendezésében. Ezt többek között azzal indokolja: Koszovó elszakadása és a koszovói szerbek nemzeti-kulturális autonómiája egyaránt olyan kérdéseket vet fel, amelyeket Magyarországon és a szlovákiai, az ukrajnai, a romániai és legújabban a szerbiai magyar kisebbség körében is újra meg újra feltesznek.

Követendő magyar minta

A magyar kormány – érvel a német kommentátor – következetesen visszautasította az olyan követeléseket, mint a Vajdaságban nemrég megfogalmazott autonómiavágyak, és meghiúsította a magyar nemzetiségűek kettős állampolgársággal ellátását célzó ellenzéki törekvést is. Ez utóbbival a szerző szerint veszélyes nacionalista indulatoknak vette elejét a szomszédos országokban.

Nyilvánvalóan Berlin is nagyfokú szavahihetőséget tulajdonít Budapestnek, ami nagyon hasznos lehet a koszovói kérdés megoldásában. A látogatása alkalmával a kancellár alighanem több időt szentel majd ennek a témának, mint a problémamentes német–magyar viszonynak – véli a Süddeutsche Zeitung kommentárjának szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik