Nagyvilág

Váratlanul Bagdadba érkezett a francia külügyminiszter

Hivatalos látogatásra vasárnap váratlanul Bagdadba érkezett Bernard Kouchner francia külügyminiszter - jelentette be a francia külügyi szóvivő.

Személyében először jár francia miniszter Irakban azóta, hogy Párizs ellenezte az arab ország elleni háború megindítását 2003-ban, ami súlyos feszültségeket keltett a francia-amerikai kapcsolatokban. Az előre be nem jelentett látogatás céljáról Hugues Mores szóvivő mindössze annyit közölt, hogy a külügyminiszter tolmácsolni akarja Franciaország együttérzését az iraki népnek és meg kívánja hallgatni “minden közösség képviselőit”.

Hozzátette, hogy a miniszter az ENSZ bagdadi székháza elleni merénylet 4. évfordulójához időzítette régóta tervezett látogatásának kezdetét.


A robbantásban Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja – Kouchner személyes barátja – és további 19 ENSZ-alkalmazott vesztette életét. Kouchner nyolc nappal azután látogatott az iraki fővárosba, hogy George Bush amerikai elnök családi rezidenciáján fogadta Nicolas Sarkozy francia államfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik