Nagyvilág

Berlusconi cáfolja, hogy új pártot alapítana

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő vasárnap cáfolta a La Stampa című napilap értesülését, mely szerint új jobboldali pártot akar alapítani, hogy "talpra állítsa Olaszországot".

A tekintélyes torinói lap Berlusconi köreihez tartozó Michela Brambillát, a “szabadság körök” vezetőjét idézte és tudni vélte, hogy az új párt a jelenlegi nagy jobboldali formációk, Berlusconi Forza Italiája (FI), Gianfranco Fini Nemzeti Szövetsége (AN), Umberto Bossi Északi Ligája (LN) és Pier Ferdinando Casini jobbközép UDC-je “mérsékelt” politikusait gyűjtené egybe. E pártok alkották korábban a Szabadságjogok Háza (CdL) tömörülést, amelyből tavaly decemberben az UDC kilépett politikai nézetkülönbségek miatt. A La Stampa szerint az új párt neve Szabadság Pártja lenne, elnöke Berlusconi, főtitkára pedig Brambilla lenne.

Berlusconi az olasz hírügynökségnek nyilatkozva “fantáziálásnak” nevezte a lap hírét és leszögezte: a Forza Italia “pótolhatatlan zászlóvivője az olasz szabadságnak és demokráciának.”

A hír azután röppent fel, hogy véglegessé vált: a két legnagyobb olasz baloldali párt, a Baloldali Demokraták és a katolikus Margaréta október közepén összeolvadnak, és az új formáció valószínű vezetője Walter Veltroni, Róma nagy népszerűségnek örvendő főpolgármestere lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik