Nagyvilág

Bosznia az al-Kaida tranzitországa lett?

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tranzitországként használja Bosznia-Hercegovinát - jelentette ki Raffi Gregorian amerikai diplomata a Dnevni Avaz boszniai napilap szombati számában megjelent interjúban.

A nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének helyettese szerint az al-Kaida az 1992 és 1995 között zajlott boszniai háború után a Boszniában maradt iszlamista harcosok támogatását élvezi. Gregorian elmondta, hogy a terrorszervezetnek vannak olyan szimpatizánsai az országban, akik hajlandóak az al-Kaida ügynökeinek rejtekhelyet biztosítani, pénzügyi támogatást nyújtani, illetve hamis (személyazonossági) iratokat beszerezni.

A boszniai háború idején több száz arab származású harcos támogatta a muszlim bosnyákokat a szerbek és a horvátok ellen. Az 1995 novemberében aláírt daytoni egyezmény értelmében valamennyi külföldi harcosnak el kellett volna hagynia Boszniát, ám voltak, akik letelepedtek, és bosnyák állampolgárságot szereztek.

A boszniai hatóságok által felállított különleges bizottság áprilisban közel 400 egykori harcostól vonta meg a boszniai állampolgárságot. Az arab és török származású személyekkel szemben kitoloncolási eljárást indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik