Nagyvilág

Cunami kísérte a perui földrengést

A szerdai, a Richter-skálán mért 8-as erejű perui földrengés veszteséglistája egyelőre nem teljes. Közben a földmozgás által keletkezett szökőár elérte Japán Csendes-óceán felé eső partjait.

A perui országos polgári védelmi intézet (Indeci) csütörtök este nyilvánosságra hozott nem végleges összesítése szerint 437-en haltak meg a dél-amerikai országot előző nap ért földrengésben. Ez a szám kevesebb a korábbi becsléseknél, amelyek már több mint 500 halálos áldozatról számoltak be. Az Indeci legfrissebb összesítése szerint 829-en sebesültek meg, azaz nem mintegy másfél ezren, mint azt eddig becsülték.

Az intézet egyik vezetője elmondta: minegy 16 700 épület dőlt össze egyebek között Limában és a déli csendes-óceáni partvidéken lévő Ica, Pisco és Chincha városokban. Az illetékes azonban hangsúlyozta, hogy ezek még nem végeleges adatok, és a veszteséglista ennél súlyosabb lehet. Utalt arra is, hogy több Ica környéki faluról egyelőre nincs hírük a hatóságoknak, mert megszakadt velük a telefonkapcsolat.



Cunami kísérte a perui földrengést 1

Számos ház dõlt össze (fotó: MTI/EPA)


A szerdai, a Richter-skálán mért 8-as erejű perui földrengés következtében keletkezett szökőár másnapra elérte Japán Csendes-óceán felé eső partjait – közölte a szigetország meteorológiai szolgálata.

Bár az első hullám egyelőre mindössze 10 centiméteres vízszintemelkedést okozott, a helyi katasztrófavédelmi szervek figyelmeztették az érintett területek lakosságát, hogy az előrejelzések szerint ennél nagyobb árhullám is érkezhet. Főként az északi Hokkaido szigetét és a déli Okinava szigetvilágot érheti el jelentősebb szökőár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik