Nagyvilág

Saját szétverését finanszírozza az unió?

Az Európai Unió túszává lett néhány olyan új tagállamának, amely történelmi revansot akar Oroszországgal szemben - vélekedik az orosz külügyminiszter, aki szerint az unió saját szétverését finanszírozza. A politikus felháborodását fejezte ki amiatt is, hogy a demokrácia terjesztésére hivatkozva újabb államokkal bővítenék a NATO-t.

“Európát az az abszurd helyzet fenyegeti, hogy kénytelen saját szétverését finanszírozni, amennyiben nem képes hatni néhány új tagállama álláspontjára, amelyet áthat a törekvés, hogy úgymond megállítsák Oroszországot és valamiféle történelmi revansot vegyenek rajta” – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Oroszország a globális politikában című folyóiratban megjelent cikkében.


Feleslegesen bővül a NATO


Lavrov meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Unió és az európai politika mai problémái összességükben nem oldhatók meg az Oroszországhoz fűződő konstruktív és a jövőbe mutató, a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatok nélkül, amelyek az Egyesült Államok érdekeinek is megfelelnek – fejtette ki a külügyminiszter.

Arról is szólt, hogy a NATO – ellentétben Moszkvának tett ígéreteivel – tovább bővül, s a bővítést a demokrácia terjesztésének szükségességével indokolja, noha ez a magyarázat csak a naivakat elégíti ki.

Demokrácia-teszt

“A NATO-tagság mint valamiféle belépő a demokratikus államok klubjába ma már a FÁK tagállamai számára is felmerül, de annak, hogy egy-egy állam kiállja-e a demokratikus voltát firtató tesztet, csupán egyetlen kritériumát vizsgálják, nevezetesen azt, hogy kész-e egy idegen politika farvizén haladni”.

Moszkva korábban is rendszeresen ellenezte a bővítést, ennek ellenére a volt szovjet tömb számos országa csatlakozott a szervezethez, sőt a balti államok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik