Nagyvilág

Nagykoalícióra készülnek a lengyelek?

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök nem zárta ki egy csütörtöki lapinterjúban, hogy az ősszel esedékes előrehozott választásokat követően pártja, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) koalícióra lépjen a jelenlegi fő ellenzéki erővel, a jobboldali liberális, piacbarát Polgári Platformmal (PO).

Kaczynski a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy az előrehozott választásokat október 21-én vagy november 18-án lehetne megrendezni.
„Azt hiszem, meg tudjuk nyerni a választásokat. Nem zárom ki azt sem, hogy visszatérünk a PO-PiS koalíció koncepciójához, habár ez nagyon nehéz lehet” – fejtegette a kormányfő.


Vége a Kaczynski-kormánynak

A lengyel szejm a nyári szünet után augusztus 22-én tartja első ülését, akkor szavazhat önmaga feloszlatásáról és az új választások kiírásáról (a következő parlamenti választások a menetrend szerint 2009 őszén lettek volna). Ehhez a 460 tagú alsóház kétharmadának, vagyis legkevesebb 307 képviselőnek az igenlő szavazatára van szükség.

A kormányfő azt mondta, hogy amennyiben a szejm nem szavazná meg önmaga feloszlatását, a (kisebbségi) kormány benyújtaná lemondását, arra kényszerítve az államfőt, hogy írja ki az előrehozott választásokat.

Sikertelen együttműködés

A nemzeti konzervatívok a 2005-ös választásokon szűk többséggel győztek a jobboldali liberálisokkal szemben. A korábban az ellenzékben szövetséges két párt azonban a választásokat követően nem tudott megállapodni a közös kormányprogramban és a tárcák elosztásában, és emiatt a győztes PiS arra kényszerült, hogy koalícióra lépjen két kisebb populista párttal, a balos színezetű Önvédelemmel és a radikális jobboldali, nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligájával.

A koalíció hosszas huzavona és kölcsönös vádaskodás után az elmúlt héten bomlott fel végleg, és a kormányfő szombaton jelentette be, hogy idő előtti választásokat fognak tartani Lengyelországban. Kaczynski hétfőn leváltotta a két volt koalíciós társ négy miniszterét, és helyükbe párton kívüli szakembereket ültetett. Azóta ismét kisebbségi kormánya van Lengyelországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik