Nagyvilág

Senkire nem várunk vízumügyben

Magyarország, habár a szolidaritás elvét tiszteletben tartja, nem vár a többi új uniós tagállamra az amerikai vízummentességi tárgyalások megkezdésével - mondta Horváthné Fekszi Márta államtitkár.

Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány – amellett, hogy uniós tagállamként azt az álláspontot kell képviselnie, hogy egyszerre kerüljünk be – nem teheti meg a magyar állampolgárokkal, (…) hogy ne szorgalmazza és ne sürgesse azokat a tárgyalásokat, amelyek világossá teszik: a magyar állampolgárok utazásának nincs kockázata” – mondta az államtitkár.

Magyarország nyáron már tárgyalt az Egyesült Államokkal a vízummentességi programhoz való csatlakozás technikai kérdéseiről, ősszel pedig újabb, egyhetes egyeztetést terveznek. Az államtitkár szerint Magyarország technikailag gyakorlatilag felkészült a csatlakozásra: például a magyar hatóságok biometrikus útlevelet adnak ki és egyetlen útlevélkiadó központ van.

A magyar Külügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy mire az Egyesült Államokban megtörténik a technikai felkészülés, addigra a magyar-amerikai tárgyalások is lezáruljanak. Horváthné Fekszi Márta szerint az amerikai törvény elfogadásával „széthúzódtak a vonalak” a vízummentességért egyszerre lobbizó hét állam között. A közös alapra akkor tudnak visszatalálni ezek az országok, ha egységesen fellépnek annak érdekében, hogy az Egyesült Államok minél előbb végezze el a törvényben előírt fejlesztéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik