Nagyvilág

Az iszlámbarát Gül indul a török elnökségért

A török külügyminiszter kedden megerősítette, hogy az országot kormányzó párt ismét őt jelöli az államfői posztra.

Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) előző nap jelentette be, hogy Abdullah Gült indítja a jövő héten esedékes elnökválasztáson. Az államfő személyéről Törökországban az egykamarás parlament dönt. Májusban Gül kétszer is elbukott a választáson, mivel nem kapta meg a képviselők kétharmadának támogató szavazatát.


A jelek szerint az AKP ezúttal gondosabban próbálja előkészíteni a talajt a parlamenti szavazáshoz. Mint Gül újságíróknak nyilatkozva elmondta, találkozókat kért az ellenzéki pártok vezetőitől annak érdekében, hogy támogatásukat kérje a választáson. A szélsőjobboldali Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnökével, Devlet Bahcelivel már találkozott is, kettejük eszmecseréjét “hasznosnak és gyümölcsözőnek” minősítette.


Az elnökválasztás első fordulóját augusztus 20-án tartják. Az AKP a júliusi választások eredményeként 341 mandátummal bír a parlamentben. A jelölt megválasztásához az alkotmány értelmében kétharmados többségre, azaz 367 szavazatra van szükség az első két fordulóban. Az augusztus 28-ra kitűzött harmadik menetben már egyszerű többség (276 voks) is elegendő lenne Gül megválasztásához.

Az elnökválasztás kérdése a tavaszi belpolitikai válság kirobbantója volt. Erdogan akkor megpróbálta saját elnökjelöltjét, a jobbkezének tartott volt iszlamista politikust, Gül külügyminisztert egyedüli jelöltként ráerőltetni a parlamentre, összecsapva a Törökország világi berendezkedését védelmező politikai körökkel, köztük a hadsereggel. A patthelyzet feloldása érdekében akkor úgy döntött a kormányfő, hogy hamarabb megtartják a novemberben esedékes parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik