Nagyvilág

Egypárti kormányt hozott létre Kaczynski

A lengyel kormányfő hétfőn leváltotta kabinetjének négy miniszterét, akiket a kisebbik koalíciós pártok delegáltak, és a helyükre saját pártjának embereit ültette. Az új összetételű kabinet az őszi előrehozott választásokig működik majd.

A Jaroslaw Kaczynski által javasolt és fivére, Lech Kaczynski államfő által jóváhagyott leváltások négy tárcát érintenek: a miniszterek közül ketten a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligáját (LPR), ketten pedig a baloldali-populista Önvédelem (Samoobrona) agrárpártot képviselték a kormányban. Az országot így egypárti kormány irányítja a várhatóan október 21-én tartandó rendkívüli parlamenti választásokig.

Sorozatos személycserék

A kormányátalakítás következtében elveszítette tárcáját Roman Giertych oktatási és Rafal Wiechecki tengergazdasági miniszter (mindkettő LPR), valamint Anna Kalata munkaügyi és Andrzej Aumiller építésügyi miniszter (Samoobrona). A posztokra – a fenti sorrendben – a PiS soraiból kikerülő személyek kerültek: Ryszard Legutko, Marek Grobarczyk, Joanna Kluzik-Rostkowska és Miroslaw Barszcz.

A varsói személycserék még július 9-én kezdődtek, amikor a miniszterelnök, korrupció gyanújára hivatkozva, leváltotta az agrártárca éléről Andrzej Leppert, a Samoobrona elnökét, aki egyben helyettes kormányfő is volt. A múlt hét közepén pedig távoznia kellett a kormányból Janusz Kaczmarek belügyminiszternek; neki azt vetette Kaczynski a szemére, hogy akadályozta a Lepper korrupciós ügyében folyó rendőrségi vizsgálatot.

Politikai háború

Az ősszel esedékes rendkívüli választások hivatottak megakadályozni, hogy Lengyelország káoszba süllyedjen – mutat rá a baloldali madridi El País. A 2005 novemberében megalakult kormány erőteljes gazdasági növekedéssel büszkélkedhet ugyan, ám időről időre válságok kísérték működését, és általános inkompetenciáról tett tanúbizonyságot. A nacionalista irányvonal nem illett az Európai Unió liberális elveihez, ami nyílt vitát eredményezett a nyugat-európai demokráciákkal – összegzi a Kaczynski-kormány munkáját a lap.

A Kaczynskiék vezette Jog és Igazságosság párt hatalomra kerülése óta egymást követték a kormányválságok Varsóban – emeli ki a konzervatív német Die Welt. – A kormányfő júliusban azzal az indoklással váltotta le Andrzej Lepper mezőgazdasági minisztert, hogy a koalíciós partner “kizárólag a politikai háború kategóriáiban” képes értelmezni a fejleményeket. Ezt azonban a kormányfőnek már korábban is tudnia kellett volna, elvégre Lepper büntetett előéletű. Most aztán Kaczynski ott áll kezdettől fogva kétes összetételű kormányának romhalmaza előtt.

Rizikós választások

A parlament augusztus 22-én ül össze újra a nyári szünet után, ekkor a parlament, vagy az elnök döntése alapján feloszlathatják a parlamentet – írja a Warsaw Voice lengyel napilap. Az ellenzéki pártok a kormánypártokhoz hasonlóan szintén a rendkívüli választások mellett állnak. Közvélemény-kutatásokat alapján az ellenzéki Polgári Platform (PO) szerezné a legtöbb támogatást a választásokon, őket követi a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság. (PiS). A lista végén a most a hatalomból eltávolított két radikális párt áll, akik valószínűleg be sem kerülnének a parlamentbe.

A pártok tényleges támogatottságát ugyanakkor nehezen lehet megjósolni, a 2005-ös választások előtt a közvélemény-kutatások szintén a PO győzelmét vetítették előre, a Kaczynski ikrek azonban meglepetésre a parlamenti és az elnökválasztásokat is megnyerték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik