Nagyvilág

Halálos fájdalomcsillapító az EU-ban

Eddig két beteg halálát okozta egy fájdalomcsillapító készítmény Ausztráliában. A gyógyszer Magyarországon is forgalomban van.

Az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztó rendszerében egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy a gyógyszert be kellene vonni – mondta el Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet szóvivője. Magyarország az unió útmutatásait veszi figyelembe – tette hozzá.

Hozzátette, a gyártónak, a Novartisnak kötelessége jelenti a hatóságoknak, ha gond van egy készítménnyel. A Novartis Australia honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a cég a Gyógyászati Termékek Hivatalának (TGA) döntésével összhangban kivonja a forgalomból Prexige elnevezésű szert, valamennyi kiszerelésben.

A Hír Tv beszámolója szerint a fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmény Ausztráliában eddig két beteg halálát okozta, további nyolc embernél súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig májátültetésre várnak a gyógyszer miatt. Ezért a szert szombaton betiltották Ausztráliában.

A készítmény az osteoarthritis, vagyis az idült izületi gyulladás tüneteivel, fájdalommal járó csontbetegség kezelésére és fájdalomcsillapításra szolgál. A cég becslése szerint 60 ezer páciens szedte a Prexige-t Ausztráliában, a készítményt 2005 novemberétől forgalmazták az országban.

A gyógyszervállalat felszólította az ausztráliai betegeket, hogy azonnal álljanak le a készítmény szedésével, vigyék vissza a gyógyszert a patikákba, ahol teljes mértékben kártalanítják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik