Nagyvilág

Magyarpárti román elnök?

Rég nem tapasztalt barátságos hangulatú beszélgetés zajlott a Kovásznára látogató Traian Basescu köztársasági elnök és a megye több magyar vezetője között. Az államfő támogatta, hogy a magyarok szájíze szerint alakítsák át a régiókat, van olyan erdélyi vezető ugyanakkor, aki szerint csak taktikázik a volt hajóskapitány.

Traian Basescu román államfő szombaton ebéden látta vendégül Hargita és Kovászna megye több önkormányzati vezetőjét és polgármesterét Kovászna fürdőváros állami üdülőjében. Basescu azt követően találkozott a helyi vezetőkkel, hogy a múlt hét végi rövid székelyföldi magánlátogatása után visszatért Kovásznára, hogy feleségével együtt megismerkedjen a régióval és az ott élő emberekkel. Számos Hargita és Kovászna megyei települést felkeresett, mindenütt szóba elegyedett az emberekkel.

Egy régióban

Bunta Levente, a Hargita megyei tanács elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az államfő is úgy véli, hogy a két megye legaggasztóbb gondja a szegénység. “Azt is elismeri, hogy a jelenlegi romániai régiók túl nagyok, emiatt nem működnek elég hatékonyan” – mondta Bunta, aki emlékeztetett arra, hogy ők maguk is óhajtják a régiók átszervezését, de félnek attól, hogy egy esetleges átalakításkor az ő kárukra rajzolják majd meg az új határokat. Basescu azonban úgy vélte, hogy a két megyének mindenképpen egy régióhoz kell tartoznia, természetellenes lenne, ha különválasztanák őket – mondta Bunta.

A hargitai tanácselnök szerint ennyire közvetlen és barátságos beszélgetés tudomása szerint nem volt még székelyföldi önkormányzati vezetők és román államfő között.Fontos gesztusnak nevezte a találkozón szintén részt vevő Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, hogy az államfő kötetlen beszélgetésre hívta a két megye vezetőit. Emlékeztetett arra, hogy Basescu meglátogatta a 2005-ben árvíz sújtotta Farkaslakát is, hogy megnézze mennyire sikerült az újjáépítés. “Ez azt mutatja, hogy a két évvel ezelőtti látogatása sem csak pillanatnyi, politikai marketinges szempontból volt fontos számára” – vélte Szász, aki szerint Basescu nyitottságát jóhiszeműen kell fogadni.

Éket ver az elnök?

Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke a protokolláris jelentőségén túl nem tulajdonított nagy fontosságot a találkozónak, mert Romániában az államfő nem rendelkezik azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel egy megye fejlesztésébe hathatósan bele tudna szólni. Ugyanakkor nem árt, ha az államfő jobban odafigyel a régió helyzetére, és felismeri, hogy a két megye szegény. Felvetették, hogy több pénzforrás bevonásáért meg kellene alakítani a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szorgalmazott önálló székelyföldi fejlesztési régiót, de erre Basescu kitérően reagált.

Demeter annak a magánvéleményének is hangot adott, hogy hosszabb távú stratégiát vél felfedezni az államfő székelyföldi látogatásában, illetve az ott folytatott megbeszéléseiben.Szerinte Basescu éket akar verni az RMDSZ és a választói közé, ugyanis Demeter szerint az államfő mindenkivel próbálja elhitetni, hogy ő akarja a decentralizációt, de ezzel szemben az RMDSZ nem támogatja az elképzelést, ami – mint fogalmazott – valótlanság. Emellett Basescu az önkormányzatok és a parlamenti politikusok közé is éket akar verni Demeter szerint, ugyanis az államfő többször kijelentette, hogy jobb lenne, ha több önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikus kerülne a parlamentbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik