Nagyvilág

Kiszabadulhatnak a dél-koreai túszok

Az afganisztáni tálibok szerint jól haladnak a szöuli küldöttséggel folytatott tárgyalásaik, s talán már szombaton vagy vasárnap kiszabadulhat a szervezet fogságában lévő 21 dél-koreai túsz.

Kari Basír molla, az iszlamista szervezet legfelsőbb tanácsának tagja tájékoztatta erről a nyugati hírügynökségek tudósítóit. Basír molla is részt vesz a pénteken kezdődött tárgyalásokon az afganisztáni Gazni városban. Ezt az tette lehetővé, hogy az afgán kormány előzőleg írásos garanciát adott a tálib tárgyalók személyes biztonságára. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges tálibok három héttel ezelőtt ejtettek túszul 23 dél-koreai segélymunkást, közülük kettőt már kivégeztek.

Az afgán kormány börtöneiben őrzött tálib foglyok egy csoportjának szabadon engedését követelik foglyaik szabadulása fejében. A kabuli kormány újra meg újra leszögezte, hogy nem teljesíti az emberrablók követelését. Ennek ellenére Basír molla azt mondta szombati nyilatkozatában: úgy néz ki, hogy teljesül követelésük, kiszabadul 21 tálib fogoly, s ez teszi lehetővé a dél-koreai túszok szabadságának helyreállítását is.

Szöul képviselői értelemszerűen nem vállalhattak kötelezettséget a tálib foglyok szabadon bocsátására, afgán tisztségviselők pedig nem vesznek részt a tárgyalásokon a helyi kormányzó közlése szerint. Így nem tudni, mire alapozta derűlátó nyilatkozatát a tálib vezető, mivel nem mondta el, mi történt a háttérben a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik