Nagyvilág

Végnapjait éli a Kaczynski-kormány

A lengyel kormányfő és a liberális ellenzék vezére egyetért abban, hogy az előre hozott parlamenti választások kiírása elkerülhetetlen. A Kazcynskival együtt kormányzó két radikális pártnak nem sok esélye van a parlamenti bejutásra.

Parlamenti erőviszonyok

Jelenleg az Önvédelem 46, a Lengyel Családok Ligája (LPR)34, a Jog és Igazságosság (PiS) 203 mandátummal rendelkezik a lengyel törvényhozásban, a parlamenti többséghez minimum 231 képviselőre van szükség.

Michal Kaminski, az elnöki iroda szóvivője csütörtökön közölte, hogy Jaroslaw Kaczynski kormányfő és Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform elnöke egyaránt úgy vélte: a kialakult helyzet miatt az ősszel meg kell tartani a voksolást.

A bejelentés előtt a két politikus szokatlanul hosszú ideig, négy órán át tárgyalt egymással. A kormányfő korábban már megvált kulcsfontosságú emberektől, szerdán elbocsátotta belügyminiszterét, Janusz Kaczmareket, egy hónappal korábban pedig Andrzej Lepper mezőgazdasági miniszternek, kormányfőhelyettesnek kellett távoznia a kabinetből korrupció gyanújával. A lépésre válaszul Lepper visszahívta a Samoobrona minisztereit a kormányból, majd közölte: csak úgy lehet szó a koalíció fenntartásáról, ha Kaczynski távozik posztjáról.
Lengyelországban négy évre választják meg a törvényhozás tagjait. A legközelebbi választás eredetileg 2009 őszén lett volna esedékes.

A legerősebb kormánypártnak, a miniszterelnököt adó konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) koalíciós társ nélkül nincs többsége a lengyel parlamentben. Ráadásul a PiS támogatottsága fölmérések szerint megcsappant a legutóbbi, 2005-ös győztes választáson elért eredményhez képest, a két kisebb koalíciós partner pedig még abban sem lehet biztos, hogy bejutna-e egyáltalán a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik