Nagyvilág

RMDSZ: Basescu neve hátráltathatja a magyar célokat

A román pártok többsége bírálta Traian Basescu államfőnek azt a javaslatát, hogy a romániai magyar gyerekeknek idegen nyelvként tanítsák a románt - írta a pénteki romániai sajtó. Egy magyar képviselő szerint az államfő nyilatkozata nem tesz jót az ügynek, amin az RMDSZ évek óta dolgozik.

Egyedül a Basescut nyíltan támogató Demokrata Párt (PD) karolta fel az ötletet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) viszont elutasította azt, akárcsak a szélsőségesen nacionalista ellenzéki Nagy-Románia Párt (PRM) és az elmúlt hónapokban többször is magyarellenes álláspontra helyezkedő Konzervatív Párt (PC). A parlament legnagyobb frakcióját alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) szintén ellenzi az államelnöki javaslatot.

A Krónika című napilap szerint a liberálisok, a nagy-romániások és a konzervatívok politikusainak egybehangzó véleménye szerint az államfő kijelentései veszélyesek, nem méltóak egy elnökhöz, ráadásul nacionalista megnyilvánulásokat gerjeszthetnek. A PSD-s Anghel Stanciu – aki tagja a román képviselőház oktatási szakbizottságnak – az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak úgy nyilatkozott, hogy nem szavaz meg ilyen törvénymódosítást.

Asztalos Ferenc, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa a kolozsvári Szabadság című napilapnak elmondta: a parlamenti szakbizottságban már több hónapja elakadt kisebbségi törvénytervezetben külön paragrafus szabályozza az eddigi gyakorlattól eltérő, az RMDSZ igényeinek megfelelő románnyelv-oktatást. Ha valaki akadályokat gördített a kisebbségi törvény elfogadása elé, az éppen a PD – írta Asztalos. A demokratáknak “köszönhető”, hogy másfél éves vita után csak 19 paragrafust sikerült elfogadtatni a törvénytervezetből, amelynek vitája holtpontra jutott.

A politikus szerint nem biztos, hogy az államfői megnyilatkozás segít az ügynek. Várhatóan már az ősszel napirendre kerül a közoktatási törvény vitája a bukaresti parlamentben. Félő azonban, hogy a Basescuval szemben álló román pártok nem fogadják majd el a román nyelvoktatás módszertanának megváltoztatását, ha ez a módosítás az államfő nevéhez fűződik – mondta Asztalos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik