Nagyvilág

Árvízveszély Németországban és Svájcban

Áradások sújtják Németország délnyugati és Svájc északi, északnyugati részét a tartós esőzések miatt.

Országutak, veteményeskertek, kempingek, pincék kerültek víz alá csütörtökön a németországi Baden-Württemberg tartomány legdélibb részén fekvő Lörrach és Konstanz között. Két kempinget ki kellett üríteni a Freiburghoz közeli Waldshut járásban, s a biztonság kedvéért lezárták a megáradt Rajna folyó hídját a svájci határon fekvő Rheinfeldennél. Korlátozták, illetve átmenetileg le is állították a hajók közlekedését a Rajnán Rheinfelden és a svájci Bázel térségében.


Kritikus az árvízvédelmi helyzet Waldshut, Bad Säckingen és Rheinfelden környékén, a hatóságok számolnak azzal a valószínű eshetőséggel, hogy a folyam kilép a medréből, és nagy területeket eláraszt. Péntekre, szombatra eléri az árhullám Karlsruhét és Mannheimet.



Árvízveszély Németországban és Svájcban 1

Árvíz által elsodort gépjármûvek torlódtak egymásnak Svájcban. (fotó: MTI/EPA)


A meteorológiai jelentések szerint tovább tart az esős idő Baden-Württemberg tartományban. Heves esőzéseket jeleztek előre a következő napokra a Boden-tó, a Rajna felső folyása és a Fekete-erdő déli térségére, aminek nyomán a Rajna vízszintjének további gyors emelkedésével kell számolni. Különösen nagy az árvízveszély Lörrach, Breisgau-Hochschwarzwald és Freiburg járásokban.
Baden-Württembergtől délre, a határ svájci oldalán hasonló a helyzet.


Több száz embert ki kellett költöztetni alacsonyabb területen lévő otthonából, miután Bázelben árvízvédelmi riadót rendeltek el. Solothurn kanton egyes részein egyenesen katasztrofális az árvízi helyzet helyi médiajelentések szerint. Az utóbbi száz évben egyszer sem hullott annyi eső Zürichre 24 óra leforgása alatt, mint most. Bázel környékén több falu víz alá került. Kempingeket és lakóházakat ürítettek ki a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik