Nagyvilág

Irán is támogatja az iraki biztonságpolitikát

Irán teljes támogatásáról biztosította csütörtökön Núri al-Máliki iraki miniszterelnök irányvonalát, amely a közbiztonság megszilárdítását célozza Irakban, de hangsúlyozta, hogy az iraki stabilitás helyreállításának egyedüli eszköze az amerikai hadsereg kivonása.

Máliki, aki csütörtökön befejezte a két szomszédos ország közötti kapcsolatok megerősítését szolgáló látogatását Teheránban, előző nap késő este találkozott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel és Ali Laridzsánival, a nemzetbiztonsági főtanács titkárával.

“Iránra és Irakra nagy felelősség hárul a tekintetben, hogy békét és biztonságot teremtsenek a térségben” – mondta Ahmadinezsád az iraki kormányfőnek. Hozzáfűzte, hogy Teherán véleménye szerint a térség jövője a (terrorizmus feletti) győzelemtől függ Irakban. Máliki és Laridzsáni megbeszélésein “az iráni fél hangot adott annak a szándékának, hogy segítsen Iraknak rendezni közbiztonsági problémáit” – jelentette az iráni média.


“Irán független, megbízható, stabil és fejlett Irakot akar. Úgy gondoljuk, hogy a megszálló (amerikai) erők távozása fogja lehetővé tenni a biztonságot és stabilitást Irakban” – közölte Parviz Davudi iráni alelnök Máliki búcsúztatásakor az IRNA hivatalos hírügynökség beszámolója szerint.


Máliki, aki tavalyi kormányfői kinevezése óta másodszor járt az iráni fővárosban, úgy foglalta össze kétnapos megbeszéléseit, hogy azok “fő témája az iraki biztonság volt”. Az IRNA úgy értesült, hogy Máliki köszönetet mondott Iránnak “pozitív és konstruktív” fellépéséért, amely azt szolgálja, hogy hozzájáruljon “a biztonsághoz és a terrorizmus elleni küzdelemhez Irakban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik