Nagyvilág

Az unió visszavág Amerikának

Ugyanolyan fárasztó nyilvántartásba vételi eljárás fenyegeti az Egyesült Államokból az Európai Unióba érkezőket, amint amilyeneket Washington követel meg az európaiaktól - írta internetes honlapján a Financial Times.

Az új amerikai vízumtörvénnyel kapcsolatos első reagálásában az Európai Bizottság közölte, hogy az amerikaihoz hasonló elektronikus jóváhagyási rendszer bevezetését „fontolgatja”. Ez megkövetelné az EU-országokba tartó külföldiektől, hogy utazási szándékukat előzetesen bejelentsék.

A tervezett „fenyegető” intézkedésről levélben értesítették a múlt hónapban az Egyesült Államok magas rangú tisztviselőit és törvényhozóit. Az elképzelés azonban a módosított amerikai terrorellenes törvény elfogadásával új lendületet kapott: az amerikai jogszabály ugyanis 48 órával az utazás megkezdése előtt megköveteli az értesítést.

Európai üzleti körök máris bírálták az új amerikai törvényt. Carlos González, az európai munkaadói szövetség nemzetközi kérdésekben illetékes tanácsadója, közölte, hogy az intézkedés hátráltatja az üzleti utazásokat. Az új amerikai törvény egyben megköveteli, hogy az Egyesült Államokba irányuló minden légi és tengeri szállítmányt még a fedélzetre történő berakodás előtt átvilágítsanak.

A német gyáriparos szövetség, a BDI ugyancsak hevesen reagált az amerikai törvényre. Felhívta a figyelmet arra, hogy adataik szerint egy konténer átvilágítása legalább 10 percig tart. Ennek alapján egy nagy tengerjáró hajó szállítmányának átvilágítása további 1600 órás (70 napos) késedelmet jelenthet.

Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztosa kijelentette, hogy Brüsszel további tájékoztatást kért Washingtontól terveinek részleteivel kapcsolatban, mert a törvény egyes kérdéseket nyitva hagyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik