Nagyvilág

Grúzia szerint orosz gyártmányú a kilőtt rakéta

Orosz gyártmányú Raduga H–58 (Kilter AS–11) harcászati lokátorromboló rakéta az a rakéta, amelyet grúz területen, a szakadár déloszét köztársaság határához közel találtak – közölte kedd éjjel a grúz külügyminisztérium.

„A rakétát Szu–24 orosz bombázóról lőtték ki, amely megsértette a grúz légteret” – közölte a tárca sajtóosztálya közleményben. A grúz hadseregnek nincsen hasonló repülőgépe, sem rakétája – közölte a minisztérium. Hozzátette: grúz és külföldi szakértők bevonásával folyik a vizsgálat.

Grúzia azzal vádolta meg Oroszországot, hogy egy orosz bombázógép hétfőn rakétát lőtt ki a szakadár déloszét autonóm köztársaság határán fekvő Citelubani falu térségére. A rakéta nem robbant fel. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne az incidenshez.


Aggódik az EBESZ

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke aggodalmát fejezte ki kedden a grúziai területet ért rakétatámadás miatt, amelyet a grúz hatóságok Oroszországnak tulajdonítanak. „Örülök, hogy nincsen áldozat, de legmélyebb aggodalmamat szeretném kifejezni az incidens miatt” – szögezte le közleményében Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter.


„Figyelmesen tanulmányozzuk az első információkat, és tekintettel a kérdés fontosságára, haladéktalanul jelentést követelünk a történtekről. Ugyanakkor önmérsékletre szólítom fel az érintett feleket” – tette hozzá az EBESZ soros elnöke.


Nem vizsgálja az ENSZ


Farhan Haq ENSZ-szóvivő kedden közölte: az ENSZ sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a grúziai területet ért állítólagos támadásról szóló híreket. Az ENSZ-főtitkár szóvivője egymásnak ellentmondónak nevezte az incidensről a médiában megjelent értesüléseket. Hozzátette, hogy a világszervezet nem tervez vizsgálatot indítani az ügyben, miután „ez nem tartozik a békefenntartói feladatai közé, amelyek csak a grúz–abház konfliktusra korlátozódnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik