Nagyvilág

Túszcserét ajánlottak a tálibok

A túszejtő afganisztáni tálibok kedden bejelentették, hogy készek dél-koreai túszaikat kicserélni olyan afgán női foglyokra, akiket szerintük a NATO és az Egyesült Államok támaszpontjain őriznek.

Ez az első alkalom, hogy a tálibok változtatnak korábbi követeléseiken, miután július 25-én és 30-án kivégeztek két személyt a Gazni tartományban fogságukba esett 23 dél-koreaiból. Eddig azt követelték – eredménytelenül –, hogy a túszokért cserébe a kabuli kormány afgán börtönökben őrzött tálibokat engedjen szabadon. A 21 életben maradt dél-koreai fogoly közül 16 nő.

Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője közölte: „Ha az afgán kormány és az amerikai hatóságok elfogadják azt a feltételt, hogy szabadon engednek valahány afgán nőt, akiket a kandahári vagy a bagrami (katonai) támaszponton őriznek, mi ugyanannyi túszt szabadon engedünk.” A kandahári és a bagrami támaszpontok a NATO és az Egyesült Államok ellenőrzése alatt állnak.

Az afgán kormány egyik magas rangú tisztviselője, aki kérte neve elhallgatását, kijelentette, hogy kevés tálibokhoz kötődő foglyuk van. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik szóvivője, aki ugyancsak nem kívánta nevét megadni, azt mondta, hogy nem tudni, vannak-e női foglyok az említett támaszpontokon.

Juszuf Ahmadi szólt George Bush amerikai és Hamid Karzai afgán elnök keddi találkozójáról, amely szerinte nem hozott semmilyen eredményt. Hozzátette: a tálibok követelését teljesíteni kell, ha azt akarják, hogy a 21 dél-koreai biztonságosan kiszabaduljon. Maradzsudin Patan, Gazni tartomány vezetője kedden azt közölte, hogy a túszok szabadulása érdekében közbenjáró dél-koreai küldöttség és a tálib fegyveresek kedd este határozzák meg a tárgyalás helyszínét, ahol először találkoznának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik