Nagyvilág

Sarkozynek nincs köze a líbiai fegyverekhez

A francia elnöknek nem volt közvetlenül köze a Líbiával e héten kötött fegyverügylethez - mondta szombaton az ügyletben érintett EADS csoport egy magas rangú embere s vele egybehangzóan az Élysée palota illetékese.

Párizs egyúttal cáfolta azt a feltevést, hogy a harckocsielhárító rakéták, illetve rádiórendszerek adásvételét tartalmazó üzlet valami módon összefügg a Líbiában korábban halálra ítélt bolgár ápolónők és a palesztin orvos minapi elengedésével. Az egészségügyiek szabadon bocsátását megelőzően Tripoliban járt Cécilia Sarkozy, a francia elnök felesége, majd elengedésük után néhány órával Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök látogatott az észak-afrikai arab országba.

“A kereskedelmi tárgyalások az MBDA (az EADS csoport tagja) és a líbiai hatóságok között jó ideje zajlottak, és mi egyszer sem avatkoztunk be ezek felgyorsítása érdekében” – mondta a Le Figaro című lapnak Claude Guéant, az elnöki palota főtitkára. Azt nem tagadta, hogy a tárgyalások kedvező kimenetelét szolgáló légkör létrejöttében lehetett szerepe Sarkozy vizitjének. Kereken elutasította viszont, hogy valamiféle adok-veszek zajlott volna le a fegyverügylet, illetve a bolgár nörszök ügyének összekapcsolása révén.

Marwan Lahoud, az EADS marketing- és stratégiai főnöke egy rádióinterjúban ugyancsak azt mondta, hogy a több mint másfél éve zajló tárgyalások során semmiféle közvetlen Élysée-beavatkozás nem történt az üzlettel összefüggésben. “A szerződés egyáltalán nem szerepelt Nicolas Sarkozy líbiai látogatásának napirendjén” – jelentette ki.

A francia ellenzéki szocialisták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik annak megállapítására, hogy nem volt-e valamiképpen összekötve a két megállapodás: a fegyvereladási, illetve a bolgár ápolónők elengedéséről szóló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik