Nagyvilág

A pápához fordultak a dél-koreai túszok

Segítséget kért az afganisztáni tálibok fogságában lévő dél-koreai túszok egyike - vagy legalábbis egy nő, akit így állítottak be a tálibok - egy szombati telefonbeszélgetésben, amelyet a tálibok szervezésében az AFP hírügynökség tudósítójával folytatott.

“Azzal fenyegetnek minket, hogy megölnek” – mondta zokogva a tört angolsággal, máskor dari nyelven (Afganisztán hivatalos nyelvén) beszélő nő, “nagyon veszélyesnek” leírva fogva tartóit. A túszejtők Szing Dzso Hinként mutatták be. A nő elmondása szerint a túszok többsége beteg, az elmúlt napokban sokat romlott az állapotuk. Őt magát elmondása szerint három túsztársával együtt tartják fogva, s nem tudja, a többiek életben vannak-e még.

Arra kérlelte az ENSZ főtitkárát, a dél-koreai Ban Ki Munt és XVI. Benedek pápát, hogy segítsenek a kiszabadulásukban és a dél-koreai kormányt, hogy szabadítsa ki őket. “Beszélniük kell a tálibokkal” – mondta.

A tálib fegyveresek két túszukat ölték meg azóta, hogy július 19-én Gazni tartományban elfogták a dél-koreai keresztény vallási közösséghez tartozó embereket. Fogolycserét követelnek Kabultól, amit az afganisztáni vezetők elutasítanak, nehogy döntésük precedenssé váljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik