Nagyvilág

Bush a hídomlás helyszínére látogatott

George Bush amerikai elnök szombaton felkereste a minneapolisi hídomlás helyszínét Minnesota államban, és helikopterről megtekintette a leszakadt építményből maradt betontáblákat és a helyükből kifordult acél tartóelemeket.

Bush helikoptere tíz percig körözött a törmelékek, az egykori autópálya roncsain maradt autók és az eltűntek után a Mississippi folyón kutató mentőcsónakok felett. Később az elnök gyalog is szemügyre vette a baleset helyszínét. Az elnök a helyreállítási munkálatok fejleményeiről tájékozódik Minneapolisban, illetve találkozik néhány áldozat családjával.

Indulása előtt sugárzott rádiónyilatkozatában Bush bejelentette: a szövetségi kormány ötmillió dolláros gyorssegélyt nyújt a hídomlás nyomán keletkezett törmelékek eltávolítására és a város közlekedésének átszervezésére. Hangsúlyozta, hogy ez a segély csak a pénzügyi támogatás kezdetét jelenti, és biztosított arról, hogy a kormány támogatja Minnesota állam kormányzóját és Minneapolis polgármesterét a híd mielőbbi újjáépítésben.

Előzőleg péntek este az amerikai képviselőház 250 millió dolláros gyorssegélyt szavazott meg a leomlott autópályahíd újjáépítésére. A Mississippin átívelő, kétszer négysávos államközi út hídja szerdán, az esti csúcsforgalomban leszakadt, s mintegy félszáz jármű a mélybe zuhant. A szerencsétlenségben legkevesebb öt ember meghalt, közel százan megsérültek. Szombaton már csak nyolc ember szerepelt az eltűntek listáján, őket búvárokkal keresik a folyóban.

A hatóságok szerint a baleset feltehetően azért nem követelt több halálos áldozatot, mert a csúcsforgalomban lassan araszoló autók nem nagy lendülettel zuhantak bele a folyóba. A híd szerkezetéből adódóan továbbá viszonylag kevés törmelékhullással járt az omlás. Ezenkívül a Mississippi folyó vízszintje a szárazság miatt az átlagnál alacsonyabb volt a szerencsétlenség napján, ami feltehetően megkönnyítette a folyóba zuhant autók utasainak menekülését, illetve a mentőalakulatok munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik