Nagyvilág

Vízhiány miatt mennek szabadságra Ankarában

A súlyos vízhiány miatt a polgármester arra kéri a török főváros lakosságát, hogy vegyen ki a szokásosnál hosszabb szabadságot, és töltse azt Ankarán kívül – jelentették a pénteki török lapok.

Melih Gökcek polgármester a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy igyekszik jó példával elöl járni, ezért kéthavi szabadságra küldi az önkormányzati alkalmazottakat, és arra biztatja őket, hogy utazzanak el. Rendes körülmények között általában 20-30 napos nyári szabadságra mennek az emberek Törökországban.

A tartós szárazság miatt olyan súlyos a vízhiány Ankarában, hogy a város négymilliós lakossága szerdától csak nagy szünetekkel jut vezetékes vízhez, amíg jobbra nem fordul a helyzet. Két övezetre osztották Ankarát, és hol az egyikben, hol a másikban állítják le a vízellátást 48 órás időtartamokra. A várost ellátó tározók térfogatának csak négy százalékát foglalja el a vízkészlet, ami a szokásos fogyasztás esetén két hónapra elég.

Isztambulban is riasztóan alacsony a tározók vízszintje, de a szárazföld belsejében fekvő Ankarát sokkal inkább sújtja a szárazság a hómentes tél után. Több városban is arra kérik a lakosságot, hogy a jövő tavaszi esőzésekig fogja vissza a vízfogyasztást. A kérésnek egyelőre állítólag nincs foganatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik