Nagyvilág

Hajlandók Koreával tárgyalni a tálibok

A dél-koreai önkénteseket fogva tartó tálibok készek csütörtökön találkozni Szöul képviselőivel, és tárgyalni velük a 21 túsz szabadon bocsátásának feltételeiről – adta hírül az afgán Gázni tartomány kormányzója.

A kormányzó információját eddig sem a szöuli küldöttség, sem a tálibok nem erősítették meg. „Egy dél-koreai diplomataküldöttség rövidesen találkozni fog a tálibokkal, hogy közvetlenül velük tárgyaljon, és kipuhatolja, milyen módon érhető el honfitársaik kiszabadulása. A találkozót a dél-koreai delegáció kérte, és a lázadók beleegyeztek abba. Most egyeztetik, hogyan és mikor kerülhet rá sor” – mondta Miradzsuddin Pattan kormányzó.

A küldöttség egyik tagja azonban elmondta: a tálibok hivatalosan nem értesítették őket arról, hogy beleegyeztek a találkozóba. A lázadókat pedig nem lehetett elérni telefonon. A magát a tálibok szóvivőjének mondó Kari Mohammed Juszuf Ahmad szerda este közölte hírügynökségekkel, hogy újabb ultimátumuk lejárta ellenére nem öltek meg újabb túszt, mert tudomást szereztek arról, hogy egy dél-koreai küldöttség közvetlenül akar velük tárgyalni.

A dél-koreai külügyminiszter és John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes kizárta azt a lehetőséget, hogy erővel kíséreljék meg kiszabadítani a túszokat. Szong Min Szun és Negroponte egy biztonságpolitikai kérdésekről rendezett Fülöp-szigeteki konferencián vitatta meg a túszügyet.

A vallási fanatikus tálib lázadók két hete Dél-Afganisztánban magukkal hurcoltak 23 dél-koreai önkéntes segélyszervezeti alkalmazottat, egy Szöul melletti keresztény közösség tagjait. Két fogollyal végeztek, s további túszok kivégzésével fenyegetőztek arra az esetre, ha az afgán kormány nem bocsátja szabadon több bebörtönzött társukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik