Nagyvilág

Kilépnek a szunniták az iraki kormányból

Az iraki parlament legnagyobb szunnita frakciója bejelentette szerdán, hogy kilép a síita Núri al-Máliki vezette koalíciós kormányból, miután a miniszterelnök nem teljesítette követeléseiket.

„Az Iraki Egyetértés Frontja kivonul Núri al-Máliki kormányából” – jelentette be a szunnita tömörülés egyik vezető tagja, Ráfia al-Iszávi a szigorúan őrzött bagdadi „zöld zónában” tartott sajtóértekezletén, a szintén szunnita Tárik al-Hásimi alelnök jelenlétében.

A lépés várhatóan tovább nehezíti az amúgy is ingatag Máliki-kormány törekvését, hogy megállapodást hozzon tető alá egy sor törvényről, amelyeket Washington kulcsfontosságúnak tart a szunnita arab kisebbségnek a politikai folyamatokba való szorosabb bevonása és a felekezetek közötti erőszak megfékezése szempontjából.

Az Iraki Egyetértés Frontja, amely a múlt héten függesztette fel az általa delegált miniszterelnök-helyettes és öt minisztere részvételét a kormány munkájában, nagyobb beleszólást követelt a biztonsági ügyek intézésébe, s azzal vádolta Máliki kormányát, hogy lényegi ügyekben nem konzultál velük.


Nem teljesült a követelésük

A tömörülés emellett azt követelte, hogy a kormány vessen véget a vele szövetséges síita milíciák szunnita negyedekben folytatott razziáinak és letartóztatási kampányának, részesítse kegyelemben a kisebb súlyú bűncselekményekért fogva tartott biztonsági embereket, és oszlassa fel a milíciákat.

„A kormány folytatja arrogáns viselkedését, nem hajlandó változtatni álláspontján, és becsapta az ajtót minden értelmes reform előtt” – mondta Ráfia al-Iszávi. Hozzátette ugyanakkor, hogy 44 képviselőjük továbbra is részt vesz majd az iraki parlament szeptemberben folytatódó munkájában.

Előzőleg a front a törvényhozás bojkottjával próbált nyomatékot adni követeléseinek, de ezzel július 19-én felhagyott. Múlt pénteken viszont úgy döntött, hogy hat minisztere felfüggeszti részvételét a kormányban, tiltakozásul az ellen, hogy a hatóságok emberölés gyanújával letartóztatási parancsot adtak ki a tömörülés egyik minisztere, Aszad Kamál al-Hásimi kulturális miniszter ellen.


Kihagynák a radikálisokat

A koalíció szunnita és radikális síita tagjai már régóta megbénítják az iraki kormány munkáját, s az asz-Szabáh című bagdadi lap már július első felében arról cikkezett, hogy a miniszterelnök át akarja alakítani kormányát. A lap tudni vélte, hogy Máliki elképzelése szerint a kormányból kimaradna az Iraki Egyetértés Frontja, s nem vonnák be munkájába Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmát sem, amelynek hat minisztere júniusban szintén lemondott, amiért a kabinet nem volt hajlandó menetrendet felállítani az amerikai csapatok Irakból való kivonására.

Az újság akkori értesülése szerint a koalícióban maradna viszont két másik síita párt, az Iraki Legfelsőbb Iszlám Tanács (SIIC, volt SCIRI) és a Dava, valamint a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK), összesen 140 mandátumával szűk többséget biztosítva a 275 tagú parlamentben. Az átalakítás „egységesítheti a Máliki-kormányt támogató politikai pozíciókat, továbbá véget vethet a vallási tömbök képződésének és a kvótarendszernek” – mondta egy síita képviselő az iraki lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik