Nagyvilág

Az ENSZ elindíthatja Darfúrba a békefenntartókat

Egyhangúlag jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy 26 ezer békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban, ahol 2003 óta tart a polgárháború, és az öldöklésnek eddig mintegy 200 ezren estek áldozatul, mintegy kétmillió ember otthona elhagyására kényszerült.

A BT a világszervezet New York-i székházában megtartott keddi szavazáson hozzájárult az ENSZ és az Afrikai Unió közös – 20 ezer katonából és hatezer rendőrből álló – békefenntartó alakulatának (UNAMID) dárfúri működéséhez.


Év végégig átveszik a feladatot

Az első évben várhatólag több mint kétmilliárd dollárba kerülő UNAMID része lesz az Afrikai Unió már Dárfúrban tartózkodó – rosszul felszerelt – hétezer embere. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra sürgette a tagállamokat, minél előbb ajánljanak föl a feladatra alkalmas csapatokat. Az elsősorban brit és francia ösztönzésre elfogadott 1769-es számú BT-határozat értelmében erre 30 napjuk van. Az új dárfúri haderő parancsnokságát október végéig fel kell állítani, s a kontingensnek az év végéig kell átvennie az AU-erők feladatait és hatáskörét.

Szintén a mihamarabbi csapattelepítés fontosságára hívta fel a figyelmet röviddel a BT-határozat elfogadása után kiadott közleményében a francia külügyminiszter. Bernard Kouchner egyszersmind elengedhetetlennek nevezte az érintett felek, de különösen a szudáni kormány őszinte együttműködését.


Erőszakot alkalmazhatnak

A határozat az ENSZ-alapokmány VII. fejezetére hivatkozva lehetővé teszi a dárfúri ENSZ-AU-kontingens tagjai számára, hogy erőt alkalmazzanak önmaguk és megtámadott civilek megvédése céljából, valamint a segélymunkások akadálytalan mozgását biztosítandó. A többszöri módosítással felvizezett határozatban ugyanakkor nem szerepel az a jogosítvány, hogy a békefenntartók elkobozhatják és lefoglalhatják az illegálisan tartott fegyvereket.

Szintén kikerült a szövegből, hogy szankciókkal számolhatnak azok, akik akadályozzák a rendezést, igaz, Gordon Brown brit kormányfő kedden megjegyezte: megkétszerezik az újabb szankciók bevezetésére irányuló erőfeszítéseket, ha bármelyik fél gátolja az előrehaladást, és a vérontás folytatódik. Az Egyesült Államok szintén figyelmeztette Szudánt: büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem tartja tiszteletben a BT határozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik