Nagyvilág

Tőkés rendszerváltást sürget

Tőkés László szerint rendszerváltásra van szükség, míg Markó úgy látja, elég a szemléletváltás – a párbeszéd folytatásában egyezett meg a két romániai magyar vezető. A püspök hajlik arra, hogy az RMDSZ színeiben induljon az európai parlamenti helyért.

Markó és Tőkés közös sajtótájékoztatón bejelentette: közös munkacsoportot hoznak létre, amelynek tagjai megpróbálják majd augusztus 24-ig egyeztetni a két fél által benyújtott javaslatokat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Tőkés szerint egy „radikálisabb” javaslatcsomagot terjesztett elő. Ennek egyik pontja a rendszerváltást sürgeti az erdélyi magyar közéletben.

Konkrétan azt javasolják, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezze a romániai párttörvény és a választási törvények kisebbségi szempontból szerintük diszkriminatív rendelkezéseinek módosítását, és egyebek között szorgalmazzák a magyar szervezetek politikai versenyét Székelyföldön.

Markó Béla szerint azonban nincs szükség rendszerváltásra, de szemléletváltásra igen. Ezt követően Tőkés megjegyezte: kompromisszum tárgyát képezheti, hogy milyen mértékű változásra van szükség, majd úgy értékelte: önmagában is nagy dolog, hogy sikerült találkozniuk. A püspök jelezte: hajlik arra, hogy az RMDSZ listáján induljon, de csak azután dönt erről, ha valamilyen konszenzust sikerül kialakítaniuk augusztus végéig.

Az MTI kérdésére egyik vezető sem kívánt részletekbe bocsátkozni az elképzeléseket illetően, de az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: úgy gondolja, hogy a két elképzelésben sok olyan javaslat található, amelyek egybeesnek, vagy hasonlítanak egymásra. Ezért Markó szerint minden esély megvan arra, hogy megegyezzenek. Hangsúlyozta: például abban valószínűleg egyetértenek, hogy szükségesek a romániai magyarság számára a különböző autonómiaformák, az anyanyelvi oktatás tekintetében jelentős változásra van szükség, mint ahogy Erdély infrastrukturális fejlesztése is elengedhetetlen.

Markó közölte: augusztus végén várhatóan ismét találkozik Tőkéssel, és reméli, hogy addigra már létrejön az az egyezség, amely a további együttműködés alapját képezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik