Nagyvilág

Moszkva magyarázatot vár Londontól a Berezovszkij-ügyben

A moszkvai külügyminisztériumba kérették csütörtökön a brit nagykövetet, hogy hivatalosan erősítsék meg vagy cáfolják az újságok azon értesüléseit, hogy azért utasítottak ki egy orosz állampolgárt, mert az Borisz Berezovszkij életére tört.

A múlt hét közepén vált ismertté, hogy a brit titkosszolgálatok megakadályozták a Londonban élő orosz pénzember, a jelenlegi orosz vezetést élesen bíráló Berezovszkij meggyilkolását. A hírt Berezovszkij és a Scotland Yard is részben megerősítette. Utóbbi közlése szerint az ügyben június 21-én őrizetbe is vettek valakit, vádemelés azonban nem történt, az illetőt két nap múltán átadták a bevándorlási hatóságoknak. Az orosz külügyminisztérium honlapja szerint a férfit őrizetbe vétele után egy hónappal utasították ki Nagy-Britanniából.

Megerősítést vagy cáfolatot várnak

„Az orosz fél jogosan várja el az újságok találgatásainak hivatalos és nyilvános elutasítását vagy megerősítését. Ha a brit félnek bármilyen bizonyítéka van arra, hogy az őrizetbe vett személy bűncselekményt követett el, és ha ez a személy valóban orosz állampolgár, akkor felmerül a kérdés, hogy a brit hatóságok miért nem tájékoztatták az ügyről az orosz felet, sőt az illető nevét sem közölték. Az orosz fél továbbra is kimerítő magyarázatot követel, és garanciát arra, hogy a brit hatóságok tevékenysége nem jelent veszélyt az orosz állampolgárokra” – hangsúlyozza a minisztérium.

A Berezovszkij elleni merénylettervről szóló értesülést először a legnagyobb brit tömeglap, a The Sun múlt szerdai kiadása hozta nyilvánosságra. A lap azt írta: Berezovszkijt egy orosz merénylő akarta „tarkón lőni” az egyik londoni Hilton szállóban az „elmúlt két hét során”. A brit belső és külső elhárítás, az MI5 és az MI6 azonban hírszerzési értesülésekhez jutott a készülő akcióról, és a rendőrség elfogta a merénylőjelöltet, mielőtt az akcióba léphetett volna.

Tanú és támogató

Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás vádjával köröznek, 2000-ben szökött Londonba, ahol politikai menedékjog oltalma alatt él, jóllehet Moszkva többször kérte kiadatását. Múlt szerda esti sajtóértekezletén kijelentette: azért akarják megölni, mert egyrészt ő az orosz ellenzék fő finanszírozója – állítása szerint emigrációba vonulása óta 300-400 millió dollárral támogatta az ellenzéki erőket –, másrészt ő az egyik fő tanú a Litvinyenko-ügyben.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) szintén hét éve Londonba dezertált volt alezredesét tavaly novemberben ölték meg a szervezetébe juttatott polónium 210-es sugárzó izotóppal. Ez az ügy éppen a múlt hét elején mérgesedett el London és Moszkva között, miután a brit kormány bejelentette: négy orosz diplomatát kiutasít, válaszul arra, hogy az orosz fél nem teljesítette Nagy-Britannia kérelmét a London által a gyilkosság végrehajtásával gyanúsított egykori orosz titkos ügynök, Andrej Lugovoj kiadatására. Berezovszkij szerint ugyanazok akarják őt is megölni, akik Litvinyenkót meggyilkolták. A pénzember a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik