Nagyvilág

Törvénytelenül állították le a Malina-ügy nyomozását?

A nyitrai megyei ügyészség már vizsgálja, vajon törvényes volt-e a rendőrség és a járási ügyészség eljárása, amikor tavaly szeptemberben leállították a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadói utáni nyomozást.

Az ügyben egy év múltán talán fordulatot ígérő lépésről csütörtökön számolt be a pozsonyi Pravda című lap. Jaroslav Macek ügyészségi szóvivő jelzése szerint néhány héten belül megállapítást nyerhet, vajon törvényesen járt-e el a járási ügyész akkor, amikor „azzal tett pontot az ügy végére, hogy a támadás nem történt meg.”

A törvények szerint az ügyészségnek két teljes hónapja van arra, hogy eldöntse: újraindul-e a Hedvig pokoljárásából kivezető utat ígérő nyomozás, vagy sem.

Hazugsággal vádolták

Malina Hedviget tavaly augusztus végén két ismeretlen bőrfejű támadó azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hét múltán azzal az indoklással állította le a nyomozást, hogy a lány a történetet csak kitalálta. Később az ügyészség a hatóság megtévesztése és hamis tanúzás gyanúja miatt vádindítványt nyújtott be ellene, melynek alapján Hedviget a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

A fordulatot ígérő fejlemény előzménye az volt, hogy Ján Packa országos rendőrfőkapitány az eddig hivatalos véleményekhez képest kedden „megengedhetőnek” minősítette, hogy a lányt mégis megverte valaki, de mint mondta: a cselekmény nem úgy történt, ahogy azt a sértett leírta. Ez a megítélés ellenkezik a belügyminiszter, Robert Kalinák tavalyi állításával, aki szerint a „a cselekmény nem történt meg.”


Meghamisított vallomás

Szerdán kiderült: az ügyben nyomozó rendőrök egyike Malina Hedvig kézírásos vallomásának gépi átiratából kihagyott egy fontos mondatot, ami jogszakértők szerint a nyomozati iratok meghamisításának minősül. Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica ezek után ismét lépett, s ennek nyomán a nyitrai megyei ügyészség ismét felnyitotta a maholnap egy éve zajló, a magyar–szlovák államközi kapcsolatokra is árnyékot vető ügy aktáját.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a fejleményekre reagálva a belügyminiszter lemondását követelte, s annak a reményének adott hangot, hogy ha Kalinák ezt önként mégsem tenné meg, a parlamentben bízvást akad majd annyi képviselő, ahány elég lesz a belügyminiszter bizalmatlansági indítvánnyal történő eltávolításához. Az új fejleményeket a szlovák rendőrség egyelőre nem kívánja kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik