Nagyvilág

Felrobbant egy gázvezeték Oroszországban

Az Oroszország északnyugati részén, Szentpétervár közelében található gázvezeték csütörtök hajnalban nem sokkal éjfél után robbant fel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vezetéken exportra szánt gáz áramlott-e, a Gazprom orosz gázipari vállalat helyi szervezetének illetékesei azonban leszögezték: a baleset nincs hatással a külföldi fogyasztókra. A rendkívüli helyzetek minisztériumának a szentpétervári képviselője pedig kizárta annak a lehetőségét, hogy a gázvezetéket terrorcselekmény érte volna.


A Leningrádi terület vezetőségének szóvivője szerint a gázvezeték nagy terhelési feszültség alatt volt. A nagy erejű detonáció és nyomában tűz ütött ki. A helyi katasztrófavédelmi hatóságok szerint azonban a robbanást, amely egy erőmű közelében történt, nem követték újabb detonációk.


Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás következtében mintegy 5 kilométeres körzetben megremegtek a lakóépületek, és sokan futva, illetve gépkocsikon menekültek a helyszínről. A térségre sűrű füstréteg telepedett, nehezen lehet lélegezni, és a robbanás nyomán keletkezett lángok a környező erdőket is elérték. A tűzoltók megfeszített erőbedobással folytatják küzdelmüket a lángokkal. Hivatalos közlés szerint egyelőre nem volt szükség lakosok kitelepítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik