Nagyvilág

Klausztrofóbiássá váltak a bolgár ápolónők

Klausztrofóbiássá vált a nyolc és fél évi fogság után kedden Líbiában kiszabadult öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos amiatt, hogy hosszú időt töltöttek zárt helyiségben – közölte szerdán az egészségügyi dolgozókat kivizsgáló bolgár katonai kórház.

„Pszichológiai állapotuk a tengeralattjárók hosszú ideig, rossz körülmények között, zárt helyen tartózkodó személyzetének pszichológiai állapotához hasonlít” – mondta Sztojan Tonev, a kórház igazgatója a BTA bolgár hírügynökségnek nyilatkozva. Az egészségügyi dolgozókat hasonló vizsgálatoknak vetik alá, mint az Irakból vagy Afganisztánból visszatért katonákat – tette hozzá az igazgató.


Megviselte őket a börtönélet

Az öt ápolónő és az orvos családjukhoz hasonlóan most a legnehezebb időszakot éli át, és nem tudni, hogyan fog reagálni a hosszú stressz után – jelentette ki Tonev. Zdravko Georgiev, az egyik ápolónő férje, aki 2004-ig szintén börtönben volt az egészségügyi dolgozókkal Líbiában, és kedden tért vissza velük Szófiába, magas vérnyomással és szívpanaszokkal került kórházba – mondta el az igazgató.



Klausztrofóbiássá váltak a bolgár ápolónők 1

A kegyelmet kapott ápolónők egészsége már nem a régi (fotó: MTI)




Veszelin Bliznakov védelmi miniszter húsznapos ingyenes tartózkodást ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak a bolgár hadsereg egyik szanatóriumában. A szerdai bolgár sajtó az ápolónők és az orvos hazatérését ünnepelte, egyben méltatta Cecilia Sarkozynek, a francia köztársasági elnök feleségének és Benita Ferrero-Waldnernek, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagjának közreműködését kiszabadulásukban.


Diplomáciai játszma

Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter egy szerdai televíziós interjúban az egészségügyi dolgozók elengedéséhez vezető megbeszélésekről elmondta: Ferrero-Waldner kedd hajnalban már azzal fenyegetőzött, hogy kivonul a tárgyalásokról, ha Líbia nem hajlandó kompromisszumra. „Míg Benita vezette a tárgyalásokat, Cecilia politikai nyomást gyakorolt” – fedte fel a külügyminiszter.

A megállapodás fejében Tripoli garanciákat kért az EU-tól arra nézve, hogy az integrációs szervezet tagállamai minden szinten rendezik kapcsolataikat Líbiával. Az afrikai ország biztosítékot kért arra vonatkozóan is, hogy tovább folytatódik az AIDS-vírussal megfertőzött gyerekek gyógykezelése. Az EU és Líbia között erről hétfőn megállapodás született.

Ártatlanul sínylődtek

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek
megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.) A líbiai ügyészség szerint a vádlottak – akiket előbb halálra ítéltek, majd ezt az ítéletet a múlt héten életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták – az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal.


Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik