Nagyvilág

Kivégeztek a tálibok egy dél-koreai túszt

Kivégezték egyik dél-koreai túszukat a tálibok Afganisztánban szerdán, arra hivatkozva, hogy az afgán kormány nem volt hajlandó tálib foglyokat szabadon engedni - közölte a lázadók szóvivője, de bizonyítékkal nem szolgált. A túsz kivégzését nem sokkal később az afgán hatóságok megerősítették.

Eközben a Yonhap dél-koreai hírügynökség azt közölte, hogy a tálibok 23 dél-koreai túszuk közül elengedtek nyolcat, akiket már biztonságba helyeztek. A hírügynökség értesülése szerint a dél-koreai kormány állítólag magas váltságdíjat fizetett állampolgáraiért.

Kari Juszuf Ahmadi, aki a tálibok szóvivőjeként szokott jelentkezni, közölte, hogy újabb, ezúttal végső határidőt szabnak a követeléseik teljesítésére: ha (magyar idő szerint) szerda este fél 11-ig nem engedik szabadon a tálib foglyokat, végeznek a fogságukban lévő többi dél-koreai tússzal is.


A 23 fiatal dél-koreait – egy Szöul melletti keresztény gyülekezet tagjait, köztük ápolónőket és angoltanárokat – múlt hét csütörtökön hurcolták el Gazni tartományban, Kabultól 140 kilométernyire délre. A dél-koreai külügyminisztérium hétfőn emlékeztetett rá, hogy egy korábbi rendelkezés értelmében dél-koreai állampolgároknak tilos Afganisztánba utazniuk; azok, akik mégis felkeresik a muszlim országot, egy évig terjedő szabadságvesztésre vagy hárommillió von (csaknem 600 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik