Nagyvilág

Tőkés: az RMDSZ ejtette az autonómia témáját

Az RMDSZ a román kormány nyomására feladta az autonómiára való törekvéseit, csakúgy, mint az ország nemzetközi színtéren való képviseletét - nyilatkozta Tőkés László református püspük a Cotidianul című romániai lapnak. A politikus szerint az RMDSZ nem veszi komolyan a közelgő európai parlamenti választásokat és nem gondolja komolyan, hogy felveszi őt a jelöltlistára.

Az RMDSZ nem adja meg a kellő súlyt az európai parlamenti választásoknak és általában véve a nemzetközi képviseletnek sem – fogalmazott a Cotidianul című lapnak Tőkés László, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke. Ez az érdektelenség még 1996-tól, a hatalomrakerüléstől számítható, azóta bizonyos lehetőségeket, ilyen az autonómia kérdése, az RMDSZ mellékvágányra helyezett –
mondta a politikus.

1993-ban a brassói RMDSZ kongresszuson, de a következő két-három évben is, az autonómia az RMDSZ programjának egyik központi eleme volt. De amiután bejutott a kormányba, az RMDSZ ezt a témát ejtette. Tőkés szerint az RMDSZ és az akkori kormány között létrejött egy titkos egyezség, miszerint a kormányba való bejutás ára az autonómia törekvések feladása volt. Hasonló helyzet alakult ki Szlovákiában is, azzal a különbséggel, hogy ott a kormányba bekerülő magyar párt felfedte az egész vesztegetést, míg az RMDSZ soha nem beszélt erről – véli a politikus.

Nincs önálló külpolitika

Tőkés szerint a második probléma a nemzetközi színtéren való képviselet. Mi kezdettől foga azt indítványoztuk, hogy az RMDSZ önálló külpolitikát képviseljen, és fő partnerei Magyarország és az euroatlanti térség legyenek. Én mint a Szövetség tiszteletbeli elnöke találkoztam az amerikai államfővel, a pápával, és a nemzetközi politikai élet jelentős személyiségeivel – mondta. Brüsszelben, Strassbourgban mindig is ezt az önálló álláspontot képviseltem, még akkor is, amikor az RMDSZ már nem nézte jó szemmel tevékenységem.

Tőkés szerint itt is politikai egyezség történt. Az RMDSZ az erdélyi magyarság érdekei lecserélte a román külpolitika érdekeire azért, hogy kormányon maradhasson -mondta. A Neptunon megszervezett találkozón, amikor Románia NATÓ-s és EU- csatlakozását tárgyalták, az RMDSZ úgy egyezett bele mindenbe, hogy a kisebbségek jogaiért a kormány semmit nem tett.


A kompromisszum után az akkori amerikai elnök, Bill Clinton azt mondta, hogy Románia az etnikumközi kapcsolatok modellje. Ezt a véleményt többen is átvették és hangoztatták, ez pedig akadályozta a mi próbálkozásainkat, hogy nemzetközi jogorvoslatot találjunk problémáinkra – fogalmazott. 1999-ben Csíkszeredában azt kértem, hogy fogalmazzunk meg egy olyan nyilatkozatot, miszerint Clinton elnök hibázott. Ezzel a Markó által irányított csoport nem értett egyet, és ekkor kezdődött Markó egyeduralma.

Lekéstük az utolsó vonatot

Az EU-s csatlakozással lekéstük az utolsó vonatot is, ami a jogaink kiharcolását illeti, és egy vonat elmegy, már nem ülhetsz fel rá – mondta a politikus. Markó és csapata kirakat politikát folytat, szerintem ők sem gondolják komolyan, hogy felvesznek a jelöltlistájukra. Az ajánlatuk csak a látszatnak szól, és azt üzeni a romániai magyarságnak, hogy Markó Béla és Tőkés László karon fogva, mély egyetértésben haladnak ugyanabba az irányba. Tulajdonképpen arról van szó, hogy rájöttek, hogy én sokkal több aláírást gyűjtöttem össze, mint ők.


Ez sokat nyom a latba, hiszen mi az áramlás ellenében haladtunk, míg ők stabil szavazókkal rendelkeztek – tette hozzá. Igazságos harc esetén a mérleg könnyen az én javamra billenhetett volna el. Így nem is csoda, hogy jelenleg kétségbe vannak esve. A Băsescu elnök ellen szervezett referendum bukása után rá kellett ébredniük, hogy a magyarság már nem hallgat rájuk, hogy teljesen elvesztették a kapcsolatot szavazóikkal.

Így nem lehet Európába menni

A romániai politikai elitről szólva Tőkés úgy vélte, hogy a Băsescu elnök ellen szervezett referendum az egész politikai réteg röntgenképét adja. Az az ingerültség, amellyel az államfő bármilyen javaslatát fogadják, a korrupciótól a volt Securitate dossziéinak nyilvánosságra hozatalától nagyon jól megvilágítja a politikai elit nagy részét, beleértve az RMDSZ bizonyos csoportjait is. Páratlan indulatot érzékelek Băsescu államfővel szemben. Viselkedésük a maffiaszervezetekre emlékeztet. Nem állítom azt, hogy Băsescu úr egy angyal, de legalább egy dologgal tisztában van: ilyen politikai osztállyal nem lehet Európába vonulni.

Tőkésnek a magyar belpolitkai helyzetről is lesúlytó véleményt alkotott. Mindig döbbenettel fogadom, hogy az erdélyi magyarokat illetően a Gyurcsány-kormánynak azonos az álláspontja a bukaresti hatóságokéval – fogalmazott. Az RMDSZ-nek igen nehéz dolga van két tűz között. Ráadásul, mindkét kormány arra törekszik, hogy tönkretegye a Szövetséget. Következésképpen nincsenek stratégiai lehetőségek. Az RMDSZ két malomkő között őrlődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik