Nagyvilág

Kivégezhetik a tálibok a dél-koreai túszokat

Az afganisztáni tálibok közölték, hogy megölik az elrabolt 23 dél-koreai túszt, ha az afgán kormány nem jár közben az országban amerikaik által működtetett börtönökben fogvatartott 23 tálib rab kiszabadulásának érdekében. A tálibok hétfő délután lejárt ultimátumot 24 órával meghosszabbították.

Juszuf Ahmadi, aki rendszerint a vallási fanatikus mozgalom szóvivőjeként jelentkezik, telefonon közölte hétfőn: megölik a túszokat, ha az egyeztetések zátonyra futnak, s ugyanez történik, ha erővel kísérlik meg kiszabadítani őket. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a koreaiak egészségesek. Mint elmondta, Afganisztánban bebörtönzött 23 tálib rab elengedését kérték a dél-koreaiakért cserébe, de a kabuli kormány képviselői azt felelték, nem tehetnek semmit, mert a tálibokat amerikaiak által működtetett börtönökben tartják fogva. A tálibok a hét végén hétfő délutánig adtak határidőt követelésük teljesítésére, de a határidőt további huszonnégy órával meghosszabbították.


A kormány és a tálibok között a túszszabadítást célzó tárgyalásokon törzsi és egyházi vezetők közvetítenek. Az egyeztetéseket segíti egy nyolcfős dél-koreai küldöttség is, amely vasárnap érkezett Afganisztánba.


A 23 fiatal dél-koreait – egy Szöul melletti keresztény gyülekezet tagjait, köztük ápolónőket és angoltanárokat – csütörtökön hurcolták el Gazni tartományban, Kabultól 140 kilométernyire délre. A dél-koreai külügyminisztérium hétfőn emlékeztetett rá, hogy egy korábbi rendelkezés értelmében dél-koreai állampolgároknak tilos Afganisztánba utazniuk; azok, akik mégis felkeresik a muszlim országot, egy évig terjedő szabadságvesztésre vagy hárommillió von (csaknem 600 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik