Nagyvilág

Irak “jó jegyet” kapott az ENSZ-től

Az ENSZ úgy ítélte meg pénteki közleményében, hogy az iraki kormány haladást ért el a nemzetközi közösség által a válságból való kilábalás érdekében nemrég kitűzött célok területén.

Májusban a nagyhatalmak az egyiptomi Sarm-es-Sejkben az iraki újjáépítésről tartott konferenciájukon Nemzetközi szerződés az iraki célokról címmel ötéves tervet fogadtak el az ország politikai és gazdasági stabilizálásáról.


Az adott területeken Irakban elért fejlődést elemző jelentése előtt közzétett közleményben a világszervezet küldöttsége kiemelte a Núri al-Máliki vezette kormány által elért eredményeket. “Az iraki kormány az alkotmány felülvizsgálata, a független választási bizottság létrehozása, a szénhidrogénekre vonatkozó törvénytervezet, a beruházási törvény, a költségvetési források kezelése, a biztonsági erőfeszítések és a korrupció elleni harc területén maga elé tűzött célok közül többet teljesített” – áll a közleményben.


Asraf Kázi, az ENSZ iraki missziójának vezetője szerint a kormány megkezdte a nemzetközi szerződésben szereplő 400 intézkedés 75 százalékának megvalósítását, de még idő kell ahhoz, hogy hatásuk teljes mértékben érzékelhető legyen – mutat rá a jelentés.


Az ENSZ-nek a Máliki-kormány programja iránti lelkesedése ellentétben áll a több ország, köztük az Egyesült Államok által több területen tanúsított pesszimizmussal. Washington úgy ítéli meg, hogy az Irakban elért eredmények nem felelnek meg az Egyesült Államok által kitűzött reformcéloknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik