Nagyvilág

Kevesebb adatot kaphat az USA az európai utasokról

Az EU-tagállamok csütörtökön hivatalosan is elfogadták az EU és az Egyesült Államok között kötött új, június végi megállapodást a transzatlanti légi utasok adatainak kiadásáról.

Az Egyesült Államok már 2003 óta bekéri a területe felé tartó európai repülőgépek utasainak adatait, hogy azokat a különböző amerikai terrorelhárító szervek összevethessék saját adatbázisaikkal, s kiszűrhessék a gyanús személyeket. (E lépéseket a 2001-es amerikai terrorakciók után vezették be, s a terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tételét szolgálják.) Az Európai Parlament azonban az elmúlt években – főként adatvédelmi okokból – hevesen bírálta az erről kötött eredeti USA-EU megállapodást, s ki is kényszerítette annak megsemmisítését, majd újratárgyalását, bizonyos pontokon való módosítását.

A 27 tagország nagykövetei most jóváhagyták azt a kompromisszumos megállapodást, amely az újratárgyalás idejére szóló, tavaly októberben született ideiglenes egyezség helyébe lép. Az új megállapodás szerint a korábban kértnél szűkebb körű adatokat kap csak meg az Egyesült Államok (34 helyett csak 19 különböző adatot), de azokat hosszabb ideig, a jelenlegi 3 helyett akár 15 évig is megőrizheti.

Egyébként a terrorellenes küzdelemben részt vevő amerikai hatóságok a 19 adat révén is hozzájuthatnak mindazon információk nagy részéhez, amelyet az Egyesült Államokba tartó európai utasok repülőjegyük megvásárlásakor adnak meg, beleértve címüket, telefonszámukat, de még hitelkártyájuk számát is.

Franco Frattini, az EU-bizottság jogi- és belügyi biztosa július elején közölte: a terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tételére az Európai Bizottság számos új intézkedést tervez, közöttük egy, az amerikaihoz hasonló légiutas-azonosító rendszer bevezetését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik