Nagyvilág

Linktár – Libanon

Hírek, elemzések, blogok, beszámolók - linkgyűjtemény azoknak, akik minél többet szeretnének megtudni Libanonról.

MIDDLE EAST REVIEW OF INTERNATIONAL AFFAIRS http://meria.idc.ac.il/: Közel-keleti tanulmányokat publikáló non-profit szervezet, fő céljának a kutatások elősegítését és a kutatók közti együttműködést tekinti. A számtalan írás közül több is foglalkozik a libanoni konfliktussal, de az ajánlott linkgyűjtemény (http://meria.idc.ac.il/links.html), illetve a kutatási és vizsgálódási útmutatás (http://meria.idc.ac.il/research-g/lebanon.html) mindenképpen hasznos lehet azok számára, akik komolyabban szeretnének elmélyedni a libanoni helyzet kapcsán. (angol nyelven)


THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE http://www.memri.org/: Az 1998-ban alapított független, párt-semleges és non-profit intézet a közel-keleti média segítségével vizsgálja a térség konfliktusos kérdéseit. Számos aktuális írást közöl a helyi médiákból átvéve, de emellett több alaposabb elemzést is találhatunk itt. A tematikus kérdések boncolgatása (pl. amerikai közel-kelet politika, demokratizálódás, stb.) mellett ország-megfigyeléssel is találkozhatunk. Így például Libanonnal, amelyről számos aktuális írásban tájékozódhatunk (http://www.memri.org/lebanon.html). (angol, német, héber, olasz, francia, spanyol és japán nyelven)


THE MIDDLE EAST FORUM
http://www.meforum.org: Független, non-profit kutatóintézet, amely azonban deklaráltan a közel-keleti amerikai érdekek definiálására és előmozdítására törekszik. A számos közel-keleti téma taglalása mellett, szakértői elemzéseket és személyes kommentárokat olvashatunk. Így többek között az Egyesült Államok szerepvállalásáról a szíriai kivonulásban (http://www.meforum.org/research/lsg.php). Az amerikai Közel-Kelet politika és gondolkodás megértéséhez nélkülözhetetlen forrás. (angol nyelven)


THE MIDDLE EAST RESEARCH AND INFORMATION PROJECT http://www.merip.org/: Az 1971-ben alakult projekt célja informatív elemzéseken keresztül bemutatni a Közel-Keletet. A mainstream médiától eltérően olvashatunk itt híreket és véleményeket. A Middle East Report című kiadványuk független elemzését kínálja a Közel-Kelet ügyes-bajos dolgainak (http://www.merip.org/mer/mer.html). Libanon kapcsán szintén számos érdekes és kimerítő írást találhatunk. (angol nyelven)


THE FOREIGN AFFAIRS
http://www.foreignaffairs.org: A non-profit Council on Foreign Relations (www.cfr.org) által 1922-ben alapított folyóirat, melynek célja az USA külpolitikája és a nemzetközi ügyek közti összefüggések jobb megérttetése. A politika, a média, a gazdásági élet elitje publikálja tanulmányait a kutatók mellett. A nemzetközi viták, elemzések egyik legelismertebb és legrangosabb fóruma. S bár a komolyabb tanulmányokhoz csak előfizetéssel férhetünk hozzá, azonban a publikus írások közül is találhatunk számunkra érdekeset. Így például a Hezbollah identitás-kereséséről (http://www.foreignaffairs.org/20050413faupdate84277/daniel-byman/hezbollah-s-dilemma.html). (angol nyelven)


THE CARNEGIE ENDOWMENT FOR INTERNATIONAL PEACE http://www.carnegieendowment.org/: Amerikai független non-profit szervezet, célja elsősorban a nemzetek közti párbeszéd elősegítése és az Egyesült Államok nemzetközi szerepvállalásának a megismertetése. A Közel-Kelet általánosságban való tárgyalása mellett több ország-tanulmányt és szakértői elemzést is olvashatunk Libanonról. Így például Libanon jövőjéről (http://www.carnegieendowment.org/files/PaulSalemArticle.pdf), az iszlamista erőknek (pl. a Hezbollahnak) a 2006-os háborúban játszott szerepéről (http://www.carnegieendowment.org/files/cp_75_hamzawy_final.pdf), illetve a demokratikus rendszer fennmaradásához szükséges reformokról (http://www.carnegieendowment.org/files/CP64.Choucair. (angol nyelven)


THE INTERNATIONAL CRISISGROUP
http://www.icg.org: Az ICG független non-profit szervezet, munkatársai az összes válságövezetből írnak elemzéseket. Havonta megjelenő közlönye, a CrisisWatch régiók szerint összefoglalja az elmúlt egy hónap fejleményeit, elemzi a legfrissebb konfliktusokat és közli az ICG megjelenő publikációit. Az oldalon számos elemzést találhatunk Libanonról (http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=2743&l=1), de emellett bőséges link-ajánlattal is rendelkezik (http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=1130). (angol és egyéb nyelven)


THE LEBANESE CENTER FOR POLICY STUDIES
http://www.lcps-lebanon.org/: Az 1989-ben alapított párt-semleges és non-profit intézet a libanoni politikai, gazdasági és társadalmi fejlődés kutatásával foglalkozik. A Lebanon Report és a Beirut Review című időszakos kiadványok archív anyagai mellett válogatott írásokat is találhatunk, amelyek megbízható gazdasági adatokra és hiteles politikai elemzésekre épülnek. A libanoni érdekeltségű tanulmányok mellett a tágabb Közel-Kelettel, valamint Észak-Afrikával kapcsolatosan is számos írást olvashatunk itt, többek között a kormányzásról, a választásokról, a társadalmi és gazdasági fejlődésről, a bírósági reformokról és a médiáról. (angol és arab nyelven)


THE AMERICAN UNIVERSITY OF BEIRUT
http://www.aub.edu.lb/: A neves bejrúti egyetem oldalán számos tudományos publikáció és konferencia anyaga olvasható. De emellett érdekesnek – és talán könnyebben használhatónak is – tűnik az intézmény digitális adatbázisa (http://ddc.aub.edu.lb/), ahol a libanoni polgárháborútól kezdve, az ország választási rendszerén keresztül, a Szíriával való különleges kapcsolatokig találhatunk olvasnivalót. A Center for Arab and Middle Eastern Studies szervezésében pedig évkönyveket böngészhetünk (http://wwwlb.aub.edu.lb/~webcames/). (angol és arab nyelven)


BRITISH BROADCASTING COMPANY
http://news.bbc.co.uk: A BBC lassan már egy évszázada tevékenykedik hatékonyan. Informál, oktat és szórakoztat. Speciális programjaiban a nemzetközi konfliktusoknak igyekszik részletesen utánajárni (http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/default.stm). Így találhatunk háttérelemzéseket a libanoni konfliktusról és annak számtalan aspektusáról is (http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6173322.stm). (angol és egyéb nyelven)


KORMÁNYZATI OLDALAK (LIBANON)
A libanoni elnökség hivatalos weboldala: http://www.presidency.gov.lb/
A libanoni törvényhozás hivatalos weboldala:
http://www.lp.gov.lb/
A libanoni választások hivatalos weboldala:
http://www.lebvote.com/
A libanoni nemzeti hírügynökség weboldala:
http://www.nna-leb.gov.lb/
A libanoni külügyminisztérium weboldala: http://www.emigrants.gov.lb/


A POLITIKAI SZEREPLŐK INTERNETES OLDALAI
Hezbollah:
http://www.hizbollah.org/
Amal:
http://www.amal-mouvement.org.lb/
Free Patriotic Movement:
http://www.tayyar.org/tayyar/index.php
Lebanese Forces:
http://www.lebanese-forces.org/
Progressiv Socialist Party:
http://www.psp.org.lb/
The Lebanese Forces:
http://www.lebaneseforces.org/
Általánosságban a politikai pártokról:
http://www.lebweb.com/dir/lebanon-political-parties


SAJTÓ
Al-Anwar:
http://www.lebanon.com/news/alanwar/index.htm
Al-Diyar:
http://www.journaladdiyar.com/
Al-Mustaqbal:
http://www.almustaqbal.com/
Al-Safir:
http://www.assafir.com/
An-Nahar:
http://www.annahar.com/
The Daily Star:
http://www.dailystar.com.lb/




TOVÁBBI INFORMÁCIÓK LIBANONRÓL
Al-Mashrig:
http://almashriq.hiof.no/
Lebanonlinks:
http://www.lebanonlinks.com/
Lebanonwire:
http://www.lebanonwire.com/linkleb/Linkleb.asp
Mini Lebanese Links Directory:
http://tyros.leb.net/links/index.html


ADATSOROK LIBANONRÓL
A CIA adatbázisa: CIA World Factbook 2007 https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/le.html
A BBC összeállítása: Country Profiles: Lebanon http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/country_profiles/791071.stm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik