Nagyvilág

Hazánkat nem érinti az ukrán vegyi katasztrófa

Nem jelent semmiféle veszélyt Magyarországra az ukrajnai Lemberg (Lviv) területen bekövetkezett vasúti baleset, amelynek következtében foszfor szivárgott ki több tartálykocsiból - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Román szakemberek szerint azonban hazánkat is elérheti a légszennyezés.

A magyar katasztrófavédelem hivatalos megkeresésére az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a balesetet helyi szintű veszélyhelyzetnek minősítik – mondta el Szentes György helyettes szóvivő. Közlése szerint az ukrán partnerszervezet kötelezettséget vállalt, hogy ha a baleset következménye bármilyen módon érintené Magyarország területét, erről időben tájékoztatnak.


A románok szerint átterjedhet


Az előrejelzések legpesszimistább román változata szerint érintheti Magyarország kisebb területét az ukrajnai foszforszállító vasúti szerelvény balesete után történt légszennyezés.

Ion Sandu, a román Országos Meteorológiai Intézet igazgatója mutatta be a kormánynak azt a légáramlatok alapján végzett modellezést, amely a légi szennyeződés terjedésének lehetséges útvonalait próbálja megbecsülni. Ez mutatta ki, hogy a legpesszimistább változat esetén a szennyezés érintheti Magyarország “sarkát”.


Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, Eugen Nicolaescu egészségügyi és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter egyaránt nyugalomra intette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a balesetnek nem lesz Romániára nézve káros környezeti hatása, legfeljebb akkor, ha a légáramlatok rendkívül kedvezőtlenül változtatnak irányt.


Égett a foszfor


Az ukrán hatóságok azután rendeltek el vegyi riadót, hogy hétfő este a Lemberg (Lviv) megyei Buszk körzetében, Ozsidov állomás közelében felborult egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, és hat tartálykocsi kigyulladt. Az egyik vagonból szivárogni kezdett a foszfor, majd meggyulladt, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tartályokra. A tűzet csupán hat óra elteltével sikerült megfékezni.


A szennyezés a foszfor égésével került a levegőbe. A baleset következményei mintegy kilencven négyzetkilométeres körzetet érintettek, 14 település került veszélybe. A környékről 800 embert telepítettek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik